Черкасці вимагають передати очисні споруди в комунальну власність (ФОТО)

Черкасці вимагають передати очисні споруди в комунальну власність (ФОТО)

Підписи на підтримку передачі очисних споруд стічних вод із державної в комунальну власність міста збирають відсьогодні біля Черкаської міськради. Ініціаторами зібрання стали ГО «Захист прав обманутих споживачів» та Черкаська обласна організація «Всеукраїнська екологічна ліга».

Зараз стічні води Черкас очищають споруди, що перебувають на балансі ПрАТ «Азот». Упродовж останнього часу постало питання про доцільність передачі очисних у комунальну власність міста.

Ті, хто стали на підтримку передачі очисних у комунальну власність, запевняють, що на це є кілька причин: технічна зношеність обладнання й сумнів щодо здійснюваної модернізації; судовий позов «Азоту» до «Черкасиводоканалу», що може призвести до штрафів для комунального підприємства й обтяжити містян; санкції РНБО проти Дмитра Фірташа й розгляд справи про банкрутство ПрАТ «Азот».

Мітинг біля міської радимирний, він має на меті зібрати підписи тих черкасців, які підтримують передачу очисних споруд із державної в комунальну власність. Голова черкаського осередку Всеукраїнської екологічної ліги Наталя Фоміна розповіла, що зібрані підписи мають показати депутатам небайдужість жителів Черкас щодо цього питання.

– За останні 30 років на очисних спорудах «Азоту» фактично нічого не зробили. Щоб очисне обладнання працювало ефективніше, його потрібно вдосконалити. Тому своїми діями ми просимо міську раду проголосувати за передачу очисних споруд у комунальну власність. Я оптимістка і вважаю, що знайдуться свідомі люди, які розуміють, наскільки це важливо для жителів Черкас, – каже пані Наталя.

Перехожі, які залишали свої підписи, зауважили, що головне – відповідально обходитися з очисними міста й не допускати зростання тарифів на водопостачання й водовідведення.

– Я б хотіла не боятися пити воду з крана. Та, на жаль, наш Дніпро занедбаний через стічні води, і треба оновлювати очисні. Потрібен контроль над ними, щоб подбати про своє майбутнє і здоров’я нашого покоління. Крім того, не треба допускати зростання тарифу, бо це зажене нас у боргову яму,– говорить жителька Черкас Катерина Скакун.

«Нова Доба» звернулася за коментарем до юрисконсультки КП «Черкасиводоканал» Юлії Зелтіньш. Вона повідомила, що раніше електронна петиція на підтримку передачі очисних із державної в комунальну власність набрала потрібну кількість голосів за лічені дні. Зараз цією петицією і збиранням підписів люди хочуть показати, скільки жителів Черкас насправді переймається цією проблемою. Далі – слово за депутатами.

– Якщо депутати підтримають петицію – розпочнеться тривалий процес, але очисні таки будуть у власності міста. Їх передадуть на баланс «Водоканалу», що займатиметься технічним оновленням. І в такому разі всі інспекції будуть допущені для перевірок, адже комунальне підприємство має надати 100% доступ до контролю над очисними, – зазначила Зелтіньш.

Коли ж петицію не підтримають, запевняє юристка, «Азот» і далі не допускатиме експертів до інспектування очисних споруд.

Нагадаємо, на останньому засіданні суд зобов’язав «Азот» погодитися на інженеро-технічну експертизу. Проте, як повідомила юрисконсультка, від підприємства надійшла апеляційна скарга з оскарженням цієї ухвали.

– Апеляційний суд витребовує справу з експертної установи для дослідження матеріалів і надалі вирішуватимуть – прийняти апеляційну скаргу чи ні. Так, «Азот» подав її з порушенням строків, але підприємство ставить питання про поновлення цих термінів. У будь-якому разі зрозуміло, що ця експертиза важлива, а дії «Азоту» наразі – це просто затягування термінів. Перевірка все ж має відбутися, але вже пізніше, щоб встановити, у якому стані очисні споруди, – зауважила Зелтіньш.

Підписи на підтримку передачі очисних споруд у комунальну власність міста збиратимуть і надалі – до 29 липня з 9-ї до 13-ї години.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x