У ЧНУ відкрили міжнародну конференцію і вручили козацькі ордени

У ЧНУ відкрили міжнародну конференцію і вручили козацькі ордени

Міжнародна науково-практична конференція, присвячена сотій річниці Української революції 1917 – 1921 років розпочалася сьогодні у стінах Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. Сьогодні в навчальному закладі представники Українського козацтва вручили нагороди черкаським діячам, а вчені з різних областей, і навіть з-за кордону, розпочали ділитися своїми науковими відкриттями.
У ЧНУ відкрили міжнародну конференцію і вручили козацькі ордени
Участь у відкритті конференції взяли: голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, заступник голови Черкаської облради Вадим Гайович, Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк, доктор економічних наук, ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко, доктор історичних наук, професор Білоруського державного університету В’ячеслав Меньковський.

Співорганізатори заходу: Черкаська обласна державна адміністрація, Інститут історії України НАН України, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Білоруський державний університет, Університет Матея Бела (Словацька республіка), Університет Марії Кюрі-Склодовської (Польща), Опольський державний університет (Польща) та Європейський навчальний університет (Грузія).

– Мета нашої конференції – напрацювати якісної моделі трактування складних та суперечливих подій Революції. А головне – подати принципово нову, об’єктивну оцінку лідерам тих подій, які боронили українську землю і будували державність, – зазначив ректор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Олександр Черевко, відкриваючи науковий захід та вітаючи його учасників.
Також ректор наголосив, що «революційність українців означає не так жорсткість до опонентів, як рішучість у проведенні реформ, готовність до змін».

Керівник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко зауважив, що нині Україна, як і сто років тому, працює над формуванням власної державності і додав, що у здобутку тодішніх революціонерів – чималий внесок вихідців із Черкащини:
– Саме в Мельниках на Чигиринщині український старшина Юрій Горліс-Горський вперше почув гасло «Слава Україні!». Після того, як він написав про нього у книзі «Холодний Яр», це гасло підхопили повстанці УПА. І нині ним користуються усі патріоти України. На чолі першого Зимового походу був уродженець Звенигородщини Юрко Тютюнник. Морську піхоту УНР створив Михайло Белінський із Драбівщини. А Універсал про злуку УНР і ЗУНР у січні 1919 проголошував уродженець Камянського району , член директорії УНР Федір Швець, – говорить Юрій Ткаченко.

Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк наголосив на важливості вивчення історії рідного краю та нагородив черкаських діячів:

Олександра Черевка – Орденом св. Миколая та пам’ятною монетою 500-річчя заснування козацьких поселень на території Донецької та Луганської областей
Юрія Ткаченка – Орденом «Козацький хрест із мечами» І ступеню
Олександра Вельбівця – Орденом «Козацький хрест із мечами», який прийняв за нього заступник Вадим Гайович
Генерал-хорунжого українського козацтва, доктора історичних наук Юрія Присяжнюка – орденом «Козацький хрест» І ступеню
Нагороду з рук Гетьмана отримав також крайовий отаман Віталій Чепелуха.
У ЧНУ відкрили міжнародну конференцію і вручили козацькі ордени
Свою роботу конференція продовжить ще й завтра. Науковці виступають із власними дослідженнями на тему революції, які пізніше будуть надруковані у виданнях Черкаського національного.

У роботі конференції беруть участь понад 150 істориків, правників, філософів, представників інших гуманітарних наук із України, Білорусі, Польщі, Словаччини, Нідерландів, Грузії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x