«Потрібно підвищити обізнаність черкащан про гепатит С», – Наталія Несват

«Потрібно підвищити обізнаність черкащан про гепатит С», – Наталія Несват

Інформаційну кампанію щодо гепатиту С найближчим часом планують розгорнути в Черкасах. Такого висновку дійшли під час засідання круглого столу, що відбулося до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

На зустрічі обговорили права людей, які стикаються з гепатитом С, та шукали способи вирішення проблем, пов’язаних із обізнаністю про це захворювання. Оскільки тема гепатиту С в інформаційну просторі висвітлена замало, люди часто не розуміють, до кого звертатися за порадою і допомогою.

Як розповіла голова правління БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ» Наталія Несват, часто люди не знають про те, що лікування безкоштовне і, стикаючись із такими випадками, налякані від безвиході. Ще однією проблемою нерідко є відсутність коштів на обстеження, яке треба оплатити власним коштом.

– Зараз є необхідність створити конкретний алгоритм дій, своєрідний маршрут для кожного, хто хоче пройти обстеження або вже знає про діагноз і планує лікування. Треба скерувати людину, пояснити, аби своєчасно виявити хворобу, почати лікування і надалі мотивувати дбати про здоров’я. Часом пацієнти скаржаться на те, що не знають, як потрапити на державну Програму лікування – тоді доречною буде підтримка соціальних працівників або людини, яка вже пройшла цей шлях, – сказала Наталія Несват.

За словами голови правління БО, треба, по-перше, зробити лікування гепатиту С доступним, а, по-друге, постійно інформувати медиків і людей, які стикаються з цим захворюванням.

Як повідомив програмний менеджер БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ» Петро Ільченко, наразі він курує проєкт соціального супроводу людей, які живуть з ВІЛ та вірусним гепатитом С. У межах цієї програми визначити наявність гепатиту С можна безкоштовно.

– Це проєкт для людей із ко-інфекцією. Якщо людина ВІЛ-позитивна та має підозру на вірусний гепатит, то може безкоштовно зробити аналіз для визначення наявності гепатиту С. Це можна зробити без сімейного лікаря – через Черкаський обласний громадського здоров’я. При цьому генотипування не потрібне й затрати на аналізи значно менші. До кінця року ще маємо 60 осіб. Якщо є такі люди – звертайтеся, – сказав Петро Ільченко.

 

Підвищити обізнаність черкащан про гепатит С допоможе комплексний підхід: за словами Наталії Несват, потрібна потужна інформаційна кампанія і зміни до бюджетної програми.

–  Спільними зусиллями треба створити медійний план і сформувати інформаційну кампанію на найближчі місяці. Завдяки форматам прямих ефірів і круглих столів зможемо підвищувати обізнаність населення про гепатит С і привертати більшу кількість людей до вирішення наявних проблем. Також потрібно за налагодженим алгоритмом внести зміни до міської бюджетної програми та закупляти послуги для хворих на гепатит С, – зауважила голова правління БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ».

На Черкащині вже є подібний досвід закупівлі соціальних послуг для хворих на туберкульоз і людей, які живуть із ВІЛ, через бюджети територіальних громад. Така практика реалізована вперше в Україні саме в Черкаській області фахівцями БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ». Тож і при вирішенні проблемних питань на тему гепатиту С, за рекомендацією Наталії Несват, треба йти таким же шляхом.

Для комплексної кампанії інформування й супроводу пацієнтів, як зазначає керівниця БО, доречно розгорнути співпрацю з сімейними лікарями та інфекціоністами для координування щодо конкретних алгоритмів дій й вирішення проблемних питань. Також важливо залучити до цього процесу департамент соціальної політики Черкаської міськради та Управління молоді і спорту Черкаської ОДА.

Читайте також: У Черкасах планують розгорнути інформаційну кампанію щодо гепатиту С

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x