Із цього тижня в Україні діятимуть нові правила перетину кордону

Із цього тижня в Україні діятимуть нові правила перетину кордону

Нові правила перетину кордону через поширення нового штаму коронавірусу Дельта набудуть чинності в Україні з п’ятого серпня. Про це інформує BBC News Ukraine.

– Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, аби зменшити ймовірність поширення вірусу на території України, якщо хтось інфікується за її межами. Також завдяки цим змінам ми зможемо робити якісніші епідеміологічні дослідження, – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Відтепер усі невакциновані українці (та іноземці) після повернення додому з-за кордону з Росії та Індії мають іти на самоізоляцію, якщо перебували на території цих держав понад 7 днів протягом останніх двох тижнів. Для них немає опції достроково завершити обов’язкову 14-денну самоізоляцію.

Також невакциновані українці та іноземці при приїзді чи поверненні з інших країн (окрім Індії та Росії) повинні мати негативний ПЛР-тест або ж здати його чи тест на антиген. Для українців антиген-тест має бути безкоштовним.

При цьому громадянам України достатньо мати тільки першу дозу вакцини, щоб не здавати жодних тестів. Для цього потрібно показати довідку «063-О». Запис у системі «Helsi» з телефону про першу дозу прикордонники не прийматимуть.

На українців до 18 років та тих, хто виїхав з країни до набрання постановою чинності, ці новації не поширюються.

Станом на зараз при в’їзді в Україну з чотирьох країн – Португалії, Великої Британії, Росії та Індії вимагають зробити ПЛР-тест навіть за наявності тесту з цих країн.

Нові правила для іноземців

Для іноземців для в’їзду в Україну обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19 та один з таких документів:

– негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону);

– негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону);

– документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Без жодного з цих документів іноземець встановлює додаток «Вдома» та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години. Протягом цього часу він може здати ПЛР-тест чи тест на наявність антигенів.

Правила для українців

Перетин державного кордону є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з двох документів:

– документ, що підтверджує повний курс вакцинації від COVID-19;

– довідка про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 – «063-О».

Якщо таких документів не буде, то українці зможуть просто здати експрес-тест, який, як наполягає МОЗ, буде безкоштовним.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x