Уперше на Черкащині здійснили посмертну трансплантацію органів (ФОТО, ВІДЕО)

Уперше на Черкащині здійснили посмертну трансплантацію органів (ФОТО, ВІДЕО)

Посмертна трансплантація двох нирок, серця й печінки врятувала життя чотирьом пацієнтам 29 липня. Донором для цих хворих став чоловік, якому черкаські медики діагностували смерть мозку. Рідні померлого дали дозвіл на пересадку органів, аби врятувати життя іншим людям.

Про останні події в медицині Черкащини та розвиток трансплантології в області говорили на брифінгу за участі лікарів та місцевої влади.

Донорський мультиорганний забір у померлого виконували у Третій Черкаській міській лікарні швидкої медичної допомоги. Над цим працювали чотири бригади хірургів зі столиці й Черкас. При цьому черкаські медики такий досвід мали вперше.

Забір органів. Фото Ірини Заславець

– Початковим етапом стала констатація смерті мозку. І вперше родичі дали згоду на трансплантацію, при цьому пацієнт за всіма параметрами підійшов для пересадки. Забір органів вдалося здійснити завдяки злагодженій роботі фахівців з Черкаського обласного онкодиспансеру, Черкаського обласного кардіоцентру, Третьої міської лікарні та спеціалістів із Києва. Ми підготували пацієнта до операції й здійснили її трохи більше як за дві години, – розповів заступник директора з хірургічної роботи Третьої Черкаської міської лікарні Віталій Григор’єв.

Коридор шани посмертному донорові. Фото Ірини Заславець

О 8:00 у Черкаському обласному онкологічному диспансері вже почали трансплантувати нирки. Медики одночасно пересадили органи двом черкащанам. Як розповів завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску, оперували одночасно на двох столах: одного пацієнта – черкаські медики, іншого – фахівці з інституту Шалімова.

Операції з трансплантації двох нирок. Фото Ірини Заславець

– Посмертна трансплантація стала можливою лише завдяки злагодженій взаємодії великої кількості фахівців. Тієї ночі майже за 12 годин команда із близько 200 осіб організовано і професійно зробила велику справу. Окремо варто подякувати фахівцям лікарні швидкої допомоги, які вперше здійснювали мультиорганний забір на Черкащині й оперативно надали транспорт; трансплант-координаторам, які спромоглися на психологічно непростий, але вирішальний діалог із рідними донора; працівникам лабораторного центру, які швидко й фахово визначили, хто з пацієнтів підходить для пересадки, – сказав Роман Морару-Бурлеску.

Хірург розповів, що зараз обоє пацієнтів, які отримали нові нирки, почуваються добре.

– Зараз нирки працюють в обох пацієнтів. Перший реципієнт розповів, що тепер агітуватиме інших іти на трансплантацію й не боятися. Друга хвора – дівчина, яка 13 років жила з допомогою спеціального апарата, а тепер вона зможе з ним попрощатися. Її нирка почала працювати на другу добу, зараз їй іще допомагає гемодіаліз, аби поки максимально не навантажувати нирку, – повідомив Морару-Бурлеску.

Як зазначив онколуролог Роман Морару-Бурлеску, усі пересадки наразі безкоштовно забезпечує МОЗ у межах державного пілотного проєкту.

– Ця маленька деталь насправді дуже важлива, адже раніше це було неможливо через дороговизну, а тепер трансплантацію можна здійснити безкоштовно. І для цього не потрібно їхати за кордон, – зауважив Морару-Бурлеску.

Трансплантацію серця того ж ранку бригада фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова разом із черкаськими кардіохірургами здійснили в Черкаському обласному кардіологічному центрі.

Черкащанин 59 років – перший, кому в області пересадили серце. Його донька Інна зізнається, що звістка про шанс на життя стала несподіванкою.

– Діагноз батькові поставили рік тому. І з пересадкою нам просто пощастило, бо шанс був і раніше, але лише цього разу підійшов донор. Коли зателефонували й повідомили про шанс на пересадку – батько розгубився й довго вагався. Але зараз ми впевнені, що погодилися не дарма. З учора я спілкувалась із ним телефоном, каже, що почувається добре. Лікарі повідомили, що все нормально. Ми не знаємо, хто донор, але хотіли б подякувати його рідним за такий вчинок, а також вдячні лікарям, які професійно виконали свою роботу, – сказала Інна Шморгун.

Завідувач серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олег Журба зазначив, що реципієнта обрала Єдина державна інформаційна система трансплантації.

– Система запропонувала 59-річного пацієнта, у якого була виражена серцева недостатність, а з такими вадами серця класичні методи кардіології й кардіохірургії були недієві. Провели тест на сумісність і з’ясувалося, що операція можлива. Трансплантація серця – це робота не одного хірурга, а досягнення всієї команди. Дякую за злагоджену роботу фахівцям Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова. Зараз пацієнт почувається добре й може спілкуватися, але попереду ще багато роботи, – сказав Олег Журба.

Печінку донора перевезли до Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. Шалімова, де відразу ж пересадили 58-річному пацієнтові. Попереду – тривалий шлях реабілітації, зазначають в Інституті.

Під час брифінгу голова Черкаської ОДА Олександр Скічко подякував черкаським лікарям зі їхню працю і внесок у розвиток трансплантології.

– Сьогодні ми можемо прозвітувати про хороші результати. Ці події стали можливими завдяки постійній координації медиків і уряду. Ми ставили перед собою амбітну ціль – зробити Черкащину центром трансплантації. І поступово прямуємо до неї, – сказав Скічко.

Як тривав процес трансплантації нирок – дивіться у нашому відео:

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x