Що змінилося на ринку праці Черкащини в 2021 році

Що змінилося на ринку праці Черкащини в 2021 році

Пандемія повністю змінила уявлення про традиційну роботу і форми її виконання. Ситуацію на ринку праці Черкащини прокоментував директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко, повідомляють у пресслужбі Черкаського обласного центру зайнятості.

 

«У минулому році ми спостерігали значні обсяги звернень громадян до служби зайнятості з метою пошуку роботи та матеріальної підтримки. Але хочу зауважити, що з поступовим зняттям карантинних обмежень, ринок праці регіону повертається на докризовий рівень і вже майже його досяг. Це підтверджують і статистичні дані обласної служби зайнятості. Так, якщо у квітні минулого року після введення жорстких карантинних обмежень, до обласної служби зайнятості звернулися та отримали статус безробітних майже 5,3 тис. громадян, то в цьому році статус безробітного у квітні отримали менше 2,4 тис. осіб.

У квітні 2021 року роботодавці області запрошували на роботу майже вдвічі більше працівників, ніж у квітні минулого року.

Разом з тим, ми всі були свідками того, що не для всіх підприємців карантин став вироком. Служби доставки та поштові оператори, приватні медичні та освітні заклади активізовували свою діяльність та шукали працівників. Під час першого локдауну також зростав попит на онлайн-маркетинг, розробку сайтів та нові моделі взаємодії з клієнтами.

На Черкащині найбільше від локдауну постраждали підприємства та установи, які працювали у сфері торгівлі, ресторанного бізнесу, пасажирських перевезень, будівництва, косметологічних та перукарських послуг, видавництва газет, ремонту побутових виробів, виробництва верхнього одягу, взуття тощо. Саме від підприємств цих галузей економіки у 2020 році надійшло найбільше заявок для отримання виплат по частковому безробіттю для своїх працівників у період карантину. За нашими даними, по Черкаській області 811 підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців-роботодавців вимушено скоротили, або зупинили свою діяльність та скористались відповідною виплатою.

Приміром, черкаські підприємства ТОВ «ТЕНКІ», ТОВ «Черкаський завод автохімії» та взуттєва фабрика «Лавента» отримали таку допомогу для понад 180 своїх працівників. На Смілянщині більше 230 працівників ТОВ «Кондитерська фабрика Меркурій» теж відчули матеріальну підтримку у період спаду виробництва.

Загалом, понад 11 тисяч черкасців, які вимушено не працювали через введення карантину, отримали матеріальну компенсацію від держави.

На сьогодні кошти на цей вид допомоги не виділялися, але відповідно до статті 47 Закону України «Про зайнятість населення» діє програма щодо виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, яка не залежить від карантинних обмежень. Нині цією допомогою користується приватне акціонерне товариство «ЧШК».

Варто відмітити, що на Черкащині є висококваліфіковані кадри, які готові працювати, якщо їм створити гідні умови. Зараз, на жаль, частина фахівців виїздить за кордон. І одним із шляхів вирішення цієї ситуації, на мою думку, є співпраця з іноземними інвесторами, що сприятиме підвищенню рівня економіки, інфраструктури регіону, і звісно, створенню нових робочих місць.

Якраз виробництва із європейськими стандартами можуть стати, так званими «магнітами», які повертатимуть заробітчан з-за кордону.

Зацікавити інвесторів не так легко, як здається на перший погляд. Тим не менш, на сьогодні маємо гарні новини у цьому напрямку. Компанія Aptiv, що спеціалізується на виробництві автозапчастин, готова до кінця року запустити завод у Черкасах.

Ще з 2019 року обласна служба зайнятості долучалася до перемовин  представників міжнародної компанії Aptiv з обласними владцями. А згодом налагодила тісну співпрацю щодо підбору кадрів з попереднім  навчанням в Івано-Франківську. Лише за останні півроку 272 жителя Черкас стали частиною команди цієї компанії. На виробництві вони працюють на посадах в’язальників схемних джгутів, кабелів та шнурів, інженерів, техніків, бухгалтерів, комірників, менеджерів з персоналу, транспортувальників, табельників, менеджерів із зовнішньоекономічної діяльності та ін. У компанії прогнозують, що на першому етапі в Черкасах буде створено 300 нових робочих місць. На другому – планують набрати до 2000 співробітників із подальшою можливістю збільшення штату до 4000 працівників.

Не менш важливим є налагодження співпраці з соціальними партнерами, зокрема громадськими організаціями, які реалізують освітні проєкти.

На початку цього року Черкаська обласна служба зайнятості долучилася до запуску Проєкту «Норвегія-Україна». Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Відповідно до грантової угоди Міжнародного фонду соціальної адаптації й ГО «МЕЖА.ЮА», проєкт повністю фінансує влада Норвегії.

Разом із обласною службою зайнятості на початку 2021 року сформовано першу групу слухачів, які навчалися на безкоштовному курсі «Основи підприємництва: відкриття власного бізнесу». Одними із учасників проєкту стали наші клієнти, які брали участь у бойових діях на Сході країни.

На Черкащині програму впроваджують уперше цьогоріч. Виконавцями навчальної частини проєкту в Черкасах стали Черкаський державний технологічний університет, Уманський національний університет садівництва
та норвезький університет NORD.

У червні відбулося урочисте вручення дипломів про завершення курсів. Слухачі написали та успішно захистили бізнес плани. Вже восени цього року планується черговий набір групи слухачів, які також почнуть опановувати знання з основ підприємництва.

Переконаний, що професійна перепідготовка військовослужбовців сприятиме їх успішній професійній самореалізації та відкриє нові можливості у процесі адаптації до мирного життя.

Перш за все, пошукачам роботи слід звикнути до того, що диктувати свої умови на ринку праці легше працівникам, які володіють затребуваними навичками. Головне в цьому − здатність до навчання, можливість швидко змінити кваліфікацію, або здобути додаткову. Жорсткі умови карантину показали, що будь-яка сфера діяльності може трансформуватися під впливом тих чи інших факторів. Тому треба бути готовим до змін.

Поки важко спрогнозувати, якою буде ситуація після вакцинації та зникнення загрози коронавірусної хвороби. Але впевнено можна сказати, що поєднання офісної та дистанційної форм роботи знайде своє відображення у вимогах працедавців».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x