У Черкаському онкодиспансері відтепер лікують захворювання судин

У Черкаському онкодиспансері відтепер лікують захворювання судин

У Черкаському обласному онкологічному диспансері медичні послуги надає серцево-судинний хірург Андрій Клянчин. Про це інформують журналісти «Нової Доби».

Дотепер фахівець вісім років працював у відділенні серцево-судинної хірургії, потім обіймав посаду завідувача відділенням кардіохірургії в Луганській обласній клінічній лікарні. Із 2014 року працював у «Лікарні Святого Луки» та обласному кардіологічному диспансері, що в Кропивницькому.

Андрій Клянчин розповів про специфіку діагностики й лікування судинних захворювань.

– На чому спеціалізується судинний хірург?

– Судинний хірург — це фахівець, який спеціалізується на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань судин і лімфатичних протоків. До медика звертаються пацієнти з венозною недостатністю, тромбофлебітом, варикозним розширенням вен, трофічною виразкою, облітеруючим атеросклерозом нижніх кінцівок і артеріальною ішемією ніг, стенозуючими захворюваннями інших артерій, зокрема сонних. Судинний хірург також має досвід лікування аневризм аорти та периферичних артерій.

– Які особливості роботи з онкологічними хворими?

– Близько 40% онкологічних хворих мають судинну патологію. Здебільшого в них виникають венозні тромбози та артеріальні емболії. Розвиток раку зумовлює підвищене згортання крові, тож ймовірність появи емболічних захворювань у таких пацієнтів значно вища, ніж в інших пацієнтів.

– В якому випадку потрібно звернутися до фахівця?

– Здебільшого, судинні захворювання розвиваються поступово, тому необхідно контролювати стан здоров’я і звертатися за медичною допомогою при перших ознаках будь-яких порушень. Серед найбільш поширених симптомів можна виокремити: набряки та біль у ногах, судоми, трофічні виразки, візуально помітне збільшення вен, біль в м’язах гомілок при ходьбі, перенесений раніше ішемічний інсульт або транзиторна  ішемічна атака.

– Як відбувається консультація судинного хірурга?

– Під час огляду медик вивчає скарги хворого, стан шкіри, судин, наявність набряклості, пульс над артеріями. Також лікар запитує про симптоми хвороби та наявність інших хронічних захворювань.

– Які обстеження може призначити медик?

– Аби визначити точний діагноз судинний хірург може призначити: загальний аналіз та біохімію крові, ангіографію, електрокардіограму, доплерівське дослідження судин (УЗД), КТ та МРТ.

– Які хірургічні маніпуляції вдалося здійснити в онкодиспансері?

– Нещодавно онкоурологи проводили трансплантацію нирки і я долучився до операції. У складі бригади оперував тромбоз нижньої порожнистої вени пацієнту, в якого діагностували рак нирки з тромбом в порожнистій вені аж до самого серця.

Також провів судинну операцію хворій, яка має хронічну хворобу нирок та потребує гемодіалізу, зокрема, накладав артеріо-венозну фістулу. Це дає змогу підключати апарат для очищення крові без катетера. Відтепер ми здійснюємо замкнений цикл надання допомоги пацієнтам із захворюванням нирок V стадії, що також застосовують під час трансплантації, зокрема й посмертної.

Реклама

1 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x