У тестовому режимі почали впроваджувати нове меню для дітей дошкільних навчальних закладів у Черкасах. Про це повідомила заступниця міського голови Анастасія Чубіна.
Як зазначила Анастасія Чубіна, над розробкою нового перспективного меню для дошкільних навчальних закладів технологи, дієтологи, спеціалісти з дитячого харчування та фахівці Департаменту освіти та гуманітарної політики працювали майже пів року.
Цього тижня меню за новими технологічними картками та рецептурами спробували впровадити в тестовому режимі кухарі дитячого садочка №72 «Струмок».
Фахівчиня з функціонального харчування Анна Собко розповіла, що у новому меню – більше сезонних овочів і фруктів, а також оновлені технологічні карти приготування м’ясних і рибних страв.
– Раціон створено з урахуванням потрібної кількості білків, жирів і вуглеводів, а також за необхідним вмістом дефіцитних вітамінів, що їх діти потребують у сезонний період. Процес пішов і діти задоволені. Зокрема, малеча сприйняла їжу, приготовану на пару, і тушковані страви, – зазначила Анна Собко.
На думку кухарки ДНЗ №72 Тетяни Розум, нічого надзвичайного у новому меню немає, але вона певна, що оновлений раціон дітям смакуватиме краще.
– Ті ж салати й ті ж супи, але якісніші. Ми використовуємо більше овочів, які не можна приготувати зарання – тільки за певний час до подачі. Думаю, оновлене меню дітям буде цікавішим, – сказала пані Тетяна.
Заступниця міського голови зауважила, що з новим меню смак страв суттєво зміниться, адже їжа «стане менш солоною, менш солодкою», матиме «більше корисних продуктів, які не завжди люблять діти».
– Саме тому до здорового харчування дітей маємо привчати змалку і прищеплювати любов до такої їжі та такого способу життя мають спільно і батьки, і вихователі в садочку. Одне без іншого не матиме жодного сенсу, а разом нам вдасться розпочати змінювати культуру харчування переважної більшості наших містян, – наголосила Анастасія Чубіна.
Зараз оновлене меню тестують, аби в першу чергу побачити реакцію черкаських дошкільнят. А вже з 1 вересня новий раціон планують впроваджувати на постійній основі.