Черкаські лікарі пересадили нирку жительці Київщини

Черкаські лікарі пересадили нирку жительці Київщини

Жителька Київщини Ілона Лесюк та її мати перенесли родинну трансплантацію нирки в Черкаському обласному онкологічному диспансері й зараз почуваються добре. Про повідомив завідувач обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску, пише «Суспільне».

Ілона Лесюк у лікарні з березня – готувалася до трансплантації. У дівчини торік відмовили нирки.

– Ми по телевізору побачили відео, коли мама віддала свою нирку синові в Черкасах. Знайшли номер цієї клініки, зателефонували сюди і приїхали, – розповіла Ілона Лесюк.

Віддала нирку для доньки її мати – 57-річна пані Світлана.

– Я не могла дивитися на муки моєї дитини. Сказали лікарі, що я поверну її до життя, – каже жінка.

Ілона протягом пів року тричі на тиждень отримувала процедуру гемодіалізу апаратом «штучної нирки». Від цього на її руках досі синці.

– Процедура гемодіалізу триває чотири години. Для того, щоб підключитися до апарату мені підколювали підшкірно дві голки й викачували рідину. До того ж, поблизу мого місця проживання, процедури гемодіалізу немає. Нам потрібно було 80 кілометрів добиралися до Білої Церкви. Я дуже рада, що моє життя тепер буде без гемодіалізу, – говорить Ілона Лесюк.

Пересадку органу від матері до доньки здійснили 17 липня. Це була сьома родинна трансплантація нирки в Черкаському обласному онкодиспансері, зауважив завідувач центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску.

– Нирка запрацювала в той же день, коли була імплантована в тіло нашої реципієнтки. У цьому випадку, коли ми побачили форсований діарез. І це наша перша родинна трансплантація, коли ми за добу отримали 33 літри сечі. Це багато, і викликає складність роботи анастезіологів, – зазначив Роман Морару Бурлеску.

Після операції донорка Світлана каже, що житиме повноцінним життям, хоча і матиме певні обмеження:

– Ці люди працюють, ці люди відпочивають, народжують. Але вони мають певні обмеження. У якому сенсі? Вони мають слідкувати за собою.

Родинна трансплантація стала можлива два роки тому після змін у законодавстві, додав лікар. Така операція – безкоштовна: усі витрати на трансплантацію і на післятрансплантаційний супровід спрямовує держава.

Ілона Лесюк розповіла, що після реабілітації хоче якнайшвидше поїхати в подорож у Карпати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x