«ОПОРА» проаналізувала активність кандидатів на 197-й виборчий округ

«ОПОРА» проаналізувала активність кандидатів на 197-й виборчий округ

До старту виборчого процесу проміжних виборів народного депутата у виборчому окрузі №197 лишається менш як місяць. З огляду на це Громадянська мережа «ОПОРА» оприлюднила огляд активностей потенційних кандидатів.

Джинса у ЗМІ, реклама в соцмережах, активність нещодавно створеної громадської організації у соціальних проєктах, візити на округ та увага до його проблем, а також “сприяння” в різних формах – такі узагальнення «ОПОРА» зафіксувала в другій половині липня.

У період із 16 по 31 липня народний депутат попереднього скликання від 197 округу Владислав Голуб на своїй сторінці у Facebook, на Facebook-сторінці нещодавно зареєстрованої ГО “Разом ми потужна сила” та з “іміджевого матеріалу” в стрічці одного з регіональних онлайн-медіа “звітував” про те, що нібито саме завдяки його багаторічній роботі Черкаська міська рада виділила кошти на ремонт двох вулиць у місті в межах округу.

Також потенційний кандидат продовжує звітувати про встановлення камер безпеки у громадах округу. В означений період від імені Голуба та згаданої ГО камери з’явились на території однієї зі шкіл Черкас та в селах Байбузи (Черкаського району) і Драбівці (на Золотоніщині). Окрім того в одному з мікрорайонів Черкас запрацював “Культурно-освітній центр Владислава Голуба”, де пропонують пройти безоплатні курси “Смартфон – корисний помічник”, “Фінансова безпека та грамотність” і “Сімейна майстерня”. Також ГО потенційного кандидата звітує про те, що його команда переймається  “збереженням історичної спадщини народу” на окрузі.

В означений період матеріали з ознаками джинси щодо Владислава Голуба з’являлись і в друкованих ЗМІ округу. До прикладу, в газеті “Канівчанка” №29 від 21 липня на передовиці розміщена стаття, в якій ідеться про те, що юристи ГО “Разом ми потужна сила” відвідали 50 сіл із консультаціями щодо старту продажу землі. Така ж стаття розміщена у 29-ому номері газети “Вісник Золотоніщини” від 22 липня. У попередньому номері цього ж тижневика, від 15 липня, на першій шпальті стаття, де Владислав Голуб наголошує на важливості вивчення іноземних мов. Більше за інших потенційних кандидатів Голуб представлений у зовнішній рекламі на окрузі.

Представник партії “Національний корпус” Ігор Зайчук за окреслений період часу побував в ефірі одного з місцевих інтернет-видань, де, зокрема, говорив і про свої виборчі амбіції та про те, що їздить округом і вивчає його проблематику. Витягом з того ж ефіру в стрічці видання з’явилася й “іміджева інформація” про потенційного кандидата, .

Депутат Верховної Ради сьомого і восьмого скликань, представник ВО “Свобода” Андрій Іллєнко досить активно спілкувався із людьми  в людних місцях сіл і міст округу. Особисто роздавав партійну газету зі своїми зображеннями й біографією. Побував він, до прикладу, в Каневі, Золотоноші, у селах Піщане, Вознесенське, Софіївка, Мошни та багатьох інших, про що звітує у Facebook. Окрім того, газети в селах та містах округу роздають представники партії.

фото з фейсбук-сторінки Андрія Іллєнка

Також потенційний кандидат побував на сесії Новодмитрівської тергромади, де розглядались питання побудови на території громади потенційно шкідливого виробництва. Окрім того Іллєнко переймається закриттям шкіл у селах Шабельники та Софіївка, про що звітує на сторінці у Facebook, застосовуючи до допису платну промоцію.

Чинний депутат Черкаської обласної ради від партії “За майбутнє” Євгеній Курбет у другій половині липня відвідував заклади та підприємства округу. Зокрема, побував у Черкаському професійному автодорожньому ліцеї, у Коробівському НВК Золотоніської громади та  на підприємстві “Ергопак” у Каневі, про що звітує у Facebook. Також у Facebook потенційний кандидат звітує про те, що нібито саме зокрема і за його сприяння Келебердянський ліцей отримав придбаний за кошти обласного бюджету та бюджету громади автобус.

фото з фейсбук-сторінки Євгенія Курбета

Депутат Черкаської обласної ради від партії “Слуга народу”, заступник голови ради Сергій Лісовий в означений період не був помічений за публічними активностями, які були б спрямовані безпосередньо на округ і мали агітаційний характер. На окрузі досі наявна його зовнішня реклама, також у газеті “7 днів” від 28 липня розміщена стаття з ознаками  джинси з міркуваннями Лісового про ефективність комунальних підприємств області.

Сергія Лісового називали одним із ймовірних кандидатів від партії “Слуга Народу”. Ще одним ймовірним кандидатом від цієї партії називали депутата Черкаської міської ради Сергія Дудку, котрий розмістив у Черкасах кілька білбордів у першій половині липня, а всередині місяця записав коротке інтерв’ю одному з веб-ресурсів міста, де однак не озвучив своїх намірів, чи намірів партії щодо нього. Ще раніше кандидатом від “Слуги Народу” експерти та журналісти називали і вже згаданого Євгенія Курбета. Однак 27 липня голова партії “Слуга Народу” Олександр Корнієнко під час візиту в область сказав, що партія бачить своїм кандидатом на виборах по 197-му округу міського голову Золотоноші Віталія Войцехівського.

Поки Корнієнко говорить, що остаточне рішення ухвалюватиме Політична рада партії після врахування думки громад, міський голова Золотоноші з початком серпня також включається в дочасну агітаційну кампанію на онлайн-майданчиках регіону, де розповідають про візит голови ОДА в Золотоношу з інспекцією об’єктів т. зв. “Великого будівництва” (матеріал відверто марковано як “політична реклама”), чи ж іміджевою інформацією про підписання меморандуму із сміттєпереробною компанією в стінах ОДА і за участі її чиновників. Цікаво, що подібні матеріали про інспекцію та про підписання меморандуму розміщені й на сайті ОДА. Загалом, такі дії, ймовірно, мають ознаки використання адмінресурсу. В липні ж Віталій Войцехівський встиг відзначитись, наприклад тим, що в номері 30 газети Златокрай від 29 липня прокоментував рішення партії висунути його кандидатуру та фігурував у ще декількох публікаціях номера. Разом із тим  наприкінці липня проти Войцехівського через промотовані пости у Facebook поширювали матеріали з ознаками чорного піару.

скріншот зі сторінки сайту Хрещатик

Громадський діяч Іван Степанець помітною публічною активністю на окрузі не відзначився, окрім як відвідав фестиваль сороміцької пісні у Бобрицькій територіальній громаді.

Серед спрямованих безпосередньо на округ активностей депутата Черкаської обласної ради від партії “Європейська Солідарність”, заступника голови обласної ради Романа Сущенка – візити до Чехівського психоневрологічного інтернату та Кропивнянського дитячого будинку на Золотоніщині наприкінці липня. Окрім того, ймовірно джинсова стаття з міркуваннями Сущенка щодо комунального господарства області та ефективного використання його ресурсів розміщена у газеті “7 днів” від 28 липня. Також сторінка ЧеркасиNOW, яка часто висвітлює діяльність однопартійців потенційного кандидата, у другій половині липня використала платне просування для 13 постів, серед яких і пост із посиланням на відеоблог Сущенка.

Лідер партії “Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко, котрий нерідко гостює на ефірах всеукраїнських телеканалів, у звітному періоді побував і на ефірі черкаської телекомпанії.

Лідер партії “Успішна Україна” Ігор Шевченко у другій половині липня відзначився тільки фейсбук-постом таргетованим на Черкащину, у якому пропонує відповісти на питання чи варто йому балотуватися від 197 ОВО.  В газеті “Канівчанка” №29 від 21 липня розміщена агітаційна стаття про політика та його наміри.

Депутатка обласної ради, дружина черкаського міського голови Валерія Бондаренко, радник черкаського міського голови Леонід Даценко та представник партії “Народовладдя”, соліст гурту “Тінь Сонця” Сергій Василюк, яких «ОПОРА» включала до попередніх оглядів, жодною помітною публічною активністю на окрузі у звітному періоді не відзначились.

– Офіційно виборчий процес розпочнеться тільки першого вересня, за тим розпочнеться реєстрація кандидатів і лише з наступного дня після неї, згідно з законодавством, вони можуть розпочати агітацію, – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області Захар Колісніченко. – Проте вже традиційно значна частина потенційних кандидатів  розпочали свої агітаційні активності ще задовго до реєстрації. Й оскільки наразі немає виборчого процесу, немає офіційно зареєстрованих кандидатів, то й дія виборчого законодавства на них не розповсюджується. Немає обмежень щодо ведення агітації, ведення агітації не з виборчого фонду партії, чи кандидата та ряду інших обмежень, чим і користуються наразі потенційні кандидати. Тож станом на зараз ми можемо говорити лише про порушення демократичних стандартів ведення виборчих кампаній, а не про порушення закону.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x