У вівторок в області прогнозують дощі з грозами

У вівторок в області прогнозують дощі з грозами

Серпень намагається утримати спекотне літо, але воно поступово відступає. Із початку місяця максимальні температури 30−32º чергуються з більш комфортними 26−28º. Могутні грозові хмари часто проливаються зливовими дощами, які дуже різняться інтенсивністю по території області від 1−3 мм до 65 мм. На останок літо відзначається значною кількістю небезпечних погодних явищ, у тому числі таких рідкісних, як потужний шквал та смерч.

 

У минулу п’ятницю, за даними очевидців та за характером руйнувань, у с. Сагунівка Черкаського району спостерігався смерч. Великі дерева були покручені та вирвані з корінням, їхні верхівки зрізані наче ножем, зірвано покрівлі з дахів. Смерчі носять локальний характер та розповсюджуються на невеликі площі, хоча інколи можуть охоплювати значну територію.

Смерч − сильний маломасштабний вихор, який виникає у грозовій хмарі. Це явище може виникнути, якщо вологе тепле повітря стикається з «куполом» холодного, розташованого над ділянкою поверхні землі або моря. Швидкість руху повітря всередині смерчу, зазвичай 35 м/с і більше.

 

Не так давно, 1 липня 2017 року, Черкащиною разом із грозовим фронтом пронісся вихор, який призвів до перебоїв із енергопостачанням, падіння дерев та перекриття автошляхів і ліній залізничного сполучення, значних руйнувань житлових та адміністративних будівель, об‘єктів сільськогосподарських підприємств та пошкоджень різного ступеню сільськогосподарських посівів. Значні руйнування спостерігались на території тодішніх 6-ти районів області: Золотоніському, Чорнобаївському, Драбівському, Уманському, Черкаському та Шполянському. Найбільше постраждали Золотоніський та Чорнобаївський райони.

 

Підвищення температури є головною причиною того, що зараз при будь-якому розвитку атмосферних процесів кількість несприятливих, небезпечних, стихійних явищ має стійку тенденцію до зростання. Самі прояви цих природних процесів стали більш жорсткими. Тобто якщо ми прогнозуємо посилення вітру або шквал, то їхні прояви будуть сильнішими, інтенсивними.

 

За прогнозом синоптиків, на поточному тижні північний циклон знову надсилатиме нам порцію прохолоди, але теплий антициклон намагатиметься утримати літо. Про це повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

 

Ще у вівторок, проникнення прохолодного повітря на акваторію Чорного та Азовського морів знову сприятиме утворенню мілкомасштабних циклонів із подальшим їх переміщенням на північ. У Черкасах та переважно у східній половині області очікується виникнення локальних грозових осередків із короткочасними дощами, шквалистим вітром 15−20 м/с та градом. Температурний фон буде підвищеним відносно кліматичній норми, максимальна температура до 27−29º, мінімальна до 14−16º.

 

У середу, з північними вітрами до Черкащини надійде більш свіже повітря атлантичного походження. Температура знизиться: вночі 10−15º, вдень 21−26º. До кінця тижня, погоду визначатиме антициклон помірних широт. Суттєвих опадів не прогнозуємо, температурний дещо підвищиться комфортних 23−28º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x