В області медико-соціальну допомогу людям, які хворіють на туберкульоз, надаватимуть за кошти обласного бюджету

В області медико-соціальну допомогу людям, які хворіють на туберкульоз, надаватимуть за кошти обласного бюджету

Необхідними соціальними послугами забезпечать 50 осіб хворих на туберкульоз та ще 100 осіб з їхнього близького оточення. Це стало можливо завдяки перемозі організації в конкурсі, який відбувся в межах обласної програми розвитку інститутів громадянського суспільства. Про це інформують у пресслужбі БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ».

 

За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства здоров’я України за 2020 рік Черкаська область у рейтинговій оцінці захворюваності на туберкульоз посідає 14 місце.

 

Як розповіла Наталія Несват, голова правління БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ», захворюваність на туберкульоз у Черкаській області залишається недостатньо контрольованою.

 

«БО «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ» на сьогодні отримує  кошти з Глобального фонду на соціальний супровід пацієнтів, які лікують туберкульоз. Однак ці кошти не покривають потреби всіх пацієнтів. Тому виникла потреба в до фінансуванні з обласного бюджету соціального супроводу для тих пацієнтів, які лишилися за межами проєкту. Відтак ми виграли 100 тис. грн», – зазначила Наталія Несват.

 

Важливою перешкодою у лікуванні туберкульозу, за словами Наталії Несват, – є й те, що найчастіше він вражає соціально незахищені верстви населення. Лікування для таких людей не є пріоритетним, адже у більшості із них є більш нагальні проблеми: відсутність коштів, житла, втрата роботи, документів, соціальна ізоляція. Тому поряд потрібна людина, яка направить, допоможе та підтримає.

 

Завдяки до фінансуванню пацієнти отримуватимуть: повну консультацію щодо перебігу лікування, контроль за щоденним прийомом протитуберкульозних препаратів, сприяння та допомогу у вирішенні соціальних питань, які перешкоджають лікуванню ТБ (наприклад, забезпечення тимчасовим житлом), транспортування тяжко хворих до медичних установ за потребою клієнтів, профілактику ТБ серед близького оточення клієнта психологічну підтримку та доставку ліків в умовах карантинних заходів через COVID-19.

 

Як розповів член конкурсної комісії Андрій Більда, він підтримав проєкт та пояснив чому вважає його одним із пріоритетних.

 

«Я добре знайомий з діяльністю благодійної організації «100% ЖИТТЯ ЧЕРКАСИ». Вони реалізують чимало важливих ініціатив у сфері охорони здоров’я. Зважаючи на актуальність проблеми захворювання на туберкульоз в нашій області, соціальні послуги для пацієнтів мають бути ефективні та доступні, адже від цього залежить здоров’я всієї нації», – зауважив Андрій Більда.

 

Як розповіла голова конкурсної комісії, начальник відділу прес-служби Управління комунікацій Черкаської ОДА,  Юлія Марунчак загалом конкурс проходить в межах обласної програми розвитку громадянського суспільства на період до 2021 року. На втілення проектів передбачено більше 1 млн грн з обласного бюджету. Між тим, нинішнього року граничний обсяг фінансування одного проекту збільшили – до 100 тис. грн. Цьогоріч же з 54 поданих Управлінню – переможцями визначили 14 проектів.

 

«Позитивно, що у 2021-му й перелік пріоритетних напрямків поповнився. Додали «підтримку вразливих груп населення у контексті медико-соціальної допомоги» та «розвиток і підтримку сфери комунікацій, інформатизації та цифровізації», – зауважила Юлія Марунчак.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x