Спазм у шиї може бути проявом переохолодження чи авітамінозу

Спазм у шиї може бути проявом переохолодження чи авітамінозу

Спазм шиї – це явище, коли з певної причини стискаються судини і нервові пучки, а після цього і м’язова тканина. Людина відчуває гострий пострілюючий біль.

При спазмі шиї найбільше страждає нервова тканина. Погіршується судинний тонус, внаслідок чого кров застоюється у венах. Нервові імпульси не можуть після цього потрапити до м’язової тканини, з’являються больові відчуття.
Хоча спазм шиї не є серйозним захворюванням, він позбавляє людину на деякий час здатності трудитися і може стати причиною розвитку неврозу. А ще він може бути «першим дзвіночком» деяких серйозніших захворювань.

Можливі причини спазму шиї:
1. Спазм шиї найчастіше трапляється у весняний період, коли погода нестійка. У цей час легко простудити шию на протязі, що приведе на наступний день до спазму. Найчастіше саме фізичне навантаження на свіжому весняному повітрі призводить до появи гострого болю в шиї та судом.
2. Різкі рухи створюють додаткове навантаження на хребет, в результаті чого ділянка біля шийних хребців різко наповнюється кров’ю, провокуючи спазм судин і м’язів.
3. Нестача натрію в крові. Натрій є важливою речовиною для організму – електролітом, без якого неможливі деякі процеси. Він при скороченні м’язів забезпечує потенціал спокою м’язових клітин. Натрій може втрачатися при зневодненні організму або тривалому прийомі сечогінних засобів. При його нестачі м’язи не можуть повноцінно розслабитися.
4. Авітаміноз. Вітаміни групи В і D беруть участь у м’язовому скороченні. Якщо є недостача цих вітамінів, то може розвинутися спазмофілія. Якщо не вирішити проблему, спазми м’язів шиї стануть симптомами початку захворювання.
5. Міжхребцева грижа шийного відділу.
7. Втома м’язів, від тривалого перебування в одному положенні.
8. Запалення м’язової тканини – міозит.
Весняний період з його холодними і оманливими вітрами і бідне на вітаміни харчування призводять до того, що чимало людей починають страждати від спазму шиї.

Що робити, якщо звело шию?
Оскільки при спазмі м’язів спостерігається набряк м’язових волокон, напруження м’язів і проблеми з харчуванням судин, то в цей час не варто робити різких рухів і давати м’язам фізичне навантаження. З цієї ж причини виключена і лікувальна гімнастика.
Хоча останнім часом з’явилися прихильники зняття спазму м’язів шиї з допомогою спеціальних вправ, деякі лікарі вважають, що фізичне навантаження може стати причиною надриву волокон м’язів і прогресу захворювання.
Класичний варіант лікування каже, що всі фізіотерапевтичні процедури і лікувальна гімнастика повинні проводитися після того, як спазм буде знято. У будь-якому разі, зверніться до фахівця. Лікар вирішить, що вам потрібно і в якій послідовності – масаж, ліквідація нестачі певних вітамінів чи мінералів, прийом препаратів тощо.

Перша допомога:
Почніть виконувати легкі рухи плечима і повороти голови. Не зайвим будуть легкий масаж з втиранням лавандового масла; гарячі ванни з додаванням кількох крапель масла хрону; тепла, не гаряча, грілка на шию. Можна випити настоянку валеріани – вона добре розслабляє;
Радимо не забувати про методи профілактики спазму м’язів: правильне харчування, одяг згідно сезону і фізкультурні паузи під час постійної роботи сидячи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x