Вітамін А – «Помаранчевий» вітамін росту і краси

Вітамін А  – «Помаранчевий» вітамін росту і краси

Чимало дітей крутять носом від моркви. І жодні аргументи батьків про те, що без моркви не вдасться вирости великим і сильним, не діють. Подорослішавши, ми краще розуміємо користь продуктів. Не виключення і морква, яка є джерелом вітаміну А. Чим же такий важливий для нас перший у списку вітамінів?

Вітамін А – перший із відкритих ученими вітамінів, тому він і названий першою літерою алфавіту. Вперше заговорили про нього в 1920 році. Належить до групи жиророзчинних вітамінів. Існує у двох формах: безпосередньо вітамін А (ретинол) і провітамін А (каротин) – речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А.

Вітамін А – потужний антиоксидант. Він здатний гальмувати процеси старіння в організмі. Крім цього, вітамін А має величезне значення для процесу росту і розвитку організму, бере участь у формуванні кісток скелета. Не даремно його ще називають «вітаміном росту». Ось чому їжа, багата вітаміном А, так корисна для дітей і підлітків. Каротин здатний зберігати зір. Він зміцнює імунну систему, служить для профілактики ракових захворювань. Нещодавно вчені підтвердили факт, що вітамін А також здатний регулювати вміст цукру в крові.

Особливу роль відіграє вітамін А для шкіри. Він є важливою складовою процесу відновлення шкіри і слизових оболонок. Регулює діяльність сальних і потових залоз. Тому ретиноїди (синтетичні похідні вітаміну А) містяться в безлічі косметичних засобів. Уповільнює процес утворення зморшок, зміцнює капіляри і покращує кровопостачання.
А ще вітамін А додають у натуральні маски для обличчя. Їх можна приготувати вдома із продуктів, що містять ретинол. Наприклад, маска для збереження молодості шкіри – це суміш морквяного соку і геркулесу. Змішайте складові в рівних пропорціях і нанесіть на очищене обличчя. Потримайте 20 хвилин і змийте теплою водою.

Нестача вітаміну А

Нестача вітаміну А стає причиною серйозних порушень в організмі. Один із симптомів авітамінозу А – порушення зору, зокрема, так звана «куряча сліпота» (різке зниження зору в темряві). Людина стає більш сприйнятливою до різних інфекцій, частіше і триваліше хворіє на застуду.

Від нестачі вітаміну А страждають волосся та шкіра. Волосся стає тьмяним, ламким. Шкіра лущиться, з,являються подразнення, прищі. Брак вітаміну А в організмі дітей призводить до того, що у них сповільнюється ріст, порушується формування кісток і зубів.

Добова потреба у вітаміні А становить в середньому 1,5 мг на день. Вона вища у вагітних (2 мг на день) і годуючих жінок (2,5 мг на день).

Вітамін А в продуктах

Готовий вітамін А (ретинол) міститься у харчах тваринного походження: молоко та молочні продукти (вершки, сметана, сир, вершкове масло), м,ясна і куряча печінка, яйця, риб,ячий жир. Провітамін А міститься в рослинній їжі, особливо в зелені, помаранчевих овочах і фруктах. А ще його джерелами є морква, солодкий перець, помідори, абрикоси, петрушка, селера, щавель, шпинат.

Вітамін А стійкий до впливу високих температур і зберігається при термічній обробці. Зате погано реагує на ультрафіолетове випромінювання і контакт з киснем. Тому для збереження у продуктах вітаміну А рекомендується зберігати їх упакованими в місці, захищеному від світла.

Оскільки вітамін А – жиророзчинний, найкраще він засвоюється разом з жиром. Тобто для повного його всмоктування в кишечнику доцільно готувати страви з продуктів, багатих вітаміном А, з додаванням рослинних або тваринних жирів. Наприклад, тушкувати овочі з додаванням соняшникової або оливкової олії.

Максимальний ефект вітамін А чинить у поєднанні з вітамінами групи В, вітаміном D, Е, кальцієм і цинком. Через нестачу вітаміну Е організм погано засвоює і вітамін А. Тому їх рекомендують приймати разом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x