Згода на донорство за життя: що для цього потрібно?

Згода на донорство за життя: що для цього потрібно?

Близько п’яти тисяч пацієнтів в Україні потребують трансплантації щороку. Про це інформує Міністерство охорони здоров’я.

Як зазначив завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску, на Черкащині близько 500 пацієнтів із хронічною хворобою нирок перебувають на постійному гемодіалізі. Більшості з них необхідно зробити операцію з пересадки.

– В області 90% відсотків пацієнтів із захворюванням нирок V стадії є потенційними реципієнтами. Іншим не можна провести пересадку через різні причини, зокрема, через медичні протипоказання, – сказав Морару-Бурлеску.

За словами фахівця, у суспільстві побутує багато міфів про посмертне донорство. Однією з головних причин є відсутність правильних інформаційних меседжів про цей напрям.

– Людям необхідно пояснювати, що забір органів відбувається в пацієнта, якому діагностували смерть мозку. Причиною цього можуть бути хвороби, патологічні процеси і травми. Тобто в нього функціонують серце, печінка й нирки, але життя підтримують завдяки медичним препаратам і обладнанню, – пояснив медик.

Роман Морару-Бурлеску додав, що в соціальних мережах користувачі цікавляться, як можна дати згоду на донорство за життя.

– Якщо люди бачитимуть результати роботи, що реципієнти здорові й продовжують жити після трансплантації, ситуація змінюватиметься. Відповідно, кількість людей, які хочуть допомогти хворим, збільшуватиметься. Тож за 5-10 років можна замислюватися про початок трансплантаційної незалежності, – зауважив завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру.

Директор «Дирекції парків» Сергій Рубан зауважив, що планує оформити всі необхідні документи, аби стати донором органів після смерті.

– Щороку в Україні зі списку очікування помирає 70% пацієнтів, які не дочекалися трансплантації. Я задумався і вирішив, що мої органи не потрібні в землі чи на небесах, адже це може врятувати чиєсь життя. Тож хочу дати згоду на донорство, – зазначив Рубан.

Як за життя оформити донорство органів після смерті?

– Завантажити шаблон згоди на офіційному сайті Верховної Ради.

– Заповнити заяву-згоду із трансплант-координатором. Для цього необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код. Опісля дані про донора вносять у ЄДІСТ.

Нагадаємо, уперше посмертну трансплантацію на Черкащині здійснили 29 липня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x