Холодноярські підсніжники охороняють понад 70 студентів

Холодноярські підсніжники охороняють понад 70 студентів

Червонокнижний «складчастий підсніжник» цьогоріч квітує на 5-ти локаціях у Холодному Яру. До щорічної акції захисту квітів долучилися понад 70 студентів ЧНУ ім. Б. Хмельницького, представники НК «Азов» та інші небайдужі волонтери.
− Приємно, що за 17 років проведення акції все більше людей знаходять час і можливість допомогти в охороні підсніжників від браконьєрів. За цей час площа квітуючих рослин значно зросла і навіть на «Білому шпилі» (пагорб неподалік села Мельники) прижилися кущики, які висадили студенти. А ще кілька років тому шпиль називали білим лише за звичкою, бо через близькість до населеного пункту всі квіти були знищені, − коментує екскурсовод філії «Холодний Яр» НІКЗ «Чигирин» Ольга Галушко.

Холодноярські підсніжники охороняють понад 70 студентів

Через холодну зиму цьогоріч підсніжник почав квітувати пізніше, проте, буквально за кілька перших днів березня холодноярські галявини вкрилися рідкісними квітами. Помилуватися ними та пофотографуватися в Холодний Яр приїжджають не лише з усієї Черкащини, а й з інших областей. Під час одного з рейдів природоохоронці зустріли фотографів із Києва.

Холодноярські підсніжники охороняють понад 70 студентів

У Холодному Яру волонтери пробудуть ще два тижні. Роз’яснюватимуть відвідувачам лісу правила поведінки, намагатимуться попереджувати браконьєрство. Що ж до притягнення порушників до відповідальності, то на це має повноваження лісова охорона та екологічна інспекція. Саме вони складають протокол про адмінпорушення. За кожну понівечену квітку браконьєр має заплатити 49 гривень, але проблема в тому, що довести справу до оплати штрафу досить складно – потрібні докази. Водночас букетик підсніжників коштує загалом 25 гривень. У букеті в середньому до 50 квіток.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x