У Черкасах стартував проект \”Чернетка\”

У Черкасах стартував проект \”Чернетка\”

11 та 12 лютого у стінах Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва
ім. В. Симоненка стартував 1 Міжнародний літературний проект Чер.net.k@! УРА!
Проект складається із двох частин:
1 – семінар-практикум;
2 – конкурс короткої прози “В цей світ прийшли ми недарма”.
Твори на конкурс можуть надсилати люди будь якого віку, любої національності, які проживають у Черкаській області. Проза може бути написана трьома мовами : українською, російською чи англійською, та надіслана на е-мeil:4ernetka@i.ua до 10 березня. Тож не баріться. Швидше беріть ручку, олівець або комп’ютер, і пишіть своє оповідання-переможець та шліть!Ми чекаємо!
Нагородження переможців буде проходити на майбутньому Першому Черкаському Фестивалі Книги, у Філармонії 9 квітня!
Але поки ви працюєте над своїми шедеврами я розповім вам про старт!

Послухати майстер класи до нас прийшло не дуже багато людей, але було зрозуміло, що ті, хто прийшов, тут за покликом серця. Порадувало те, що приїхали люди і з інших міст: Кам‘янки, Шполи, Чорнобаю. Сподіваємось, що всі отримали задоволення від спілкування та користь від прослуханих лекцій.
Повний аншлаг у залі зібрав на свій майстер-клас професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Василь Іванович Пахаренко. І недарма. Змістовна та цікава лекція захопила всіх настільки, що проминуло майже півтори години, поки схаменулись! Отже академічне – не завжди нудно. А кожний прозаїк та поет має знати основи літературознавства. Без цього неможливо написати талановитий твір. Тож ми тепер маємо змогу вчитися по підручнику Василя Пахаренка – “Українська поетика”, доповненому та перевиданому в видавництві “Відлуння Плюс”, м. Черкаси.
Коли запитали: “Василю Івановичу, Ви – професор університету, звичайно ж дуже зайнята людина, але знайшли час для лекції. Що спонукало вас взяти участь у цьому проекті? Які ваші враження від семінару-практикуму? “ – почули відповідь:

– З радістю й інтересом узяв участь у творчому проекті \”Чернетка\”. Приємно вражає те, що родина Бруксів організовує його з власної ініціативи, а отже працює він демократично, розкуто й ефективно. Так само з усієї області суто за покликом свого захоплення словом з\’їхалися літератори-початківці, зацікавлено слухали лекції фахівців, ставили серйозні запитання, обмінювалися досвідом. Такі пізнавальні зустрічі для творчих людей украй важливі, адже дають шанс для самореалізації, професійного росту. Якщо ж організатори зуміють налагодити видання найталановитіших творів конкурсантів, це значно пожвавить мистецьке життя Черкащини.

Своїм досвідом використання гумору в прозових та поетичних творах поділився добре нам всім знайомий поет, прозаїк, гуморист – Іван Дубінін. Слухачі давалися диву, як Іван Іванович поєднує в своїх творах серйозне та смішне так органічно. Звісно – сміялися. Сміючись – вчилися.
Ось, що сказав нам Іван Іванович:
– Кожна письменна людина може щось написати, принаймні про себе. І це природно. Але якщо вона, ця людина, хоче іти в літературу, то виявляється –для цього треба вчитися. Кому цікаві невмілі, простакуваті розказні про якісь події з життя самого дописувача чи вигаданого ним?
Скажу з точки зору письменника-гумориста. Це дуже серйозно – вміти смішити народ. Навіть якщо ти чудовий оповідач кумедних історій чи анекдотів, то це не обов’язково значить, що з тебе вийдемайстерний письменник. Тут тобі не допоможуть ні твій артистизм, ні жести, міміка, інтонація і емоції. Треба все це означити словом, стилем, гумористичними прийомами, і, безумовно, що головне для письменника-гумориста, це – Божий дар. Без цього не буде нічого путнього.
Бразильський письменник Пауло Куельо писав:«Вчити – значить показувати: «Це можливо». Вчитися – значить зробити це можливим для себе». Тому дуже велику справу робить Літературний проект «Чернетка», де вся наша творча команда, щиро намагалася поділитися з літераторами-початківцями секретами літературної майстерності.
Про написання поезії в прозі та прози в віршах розказала талановита поетеса-зірка Катерина Вербівська. “Чому “зірка”?”– спитаєте Ви. Відповім: тому, що засяяла Катерина своїми віршами на зірковому небі поезії яскравим та чистим світлом української мови, природнім подихом своєї любові до неї. ЇЇ майстер-клас був наповнений різнобарвними прикладами і я, наприклад, слухала майстер-клас Катеринирозкривши рота – так цікаво, так незвичайно. Саме вона була щирою господинею читального залу бібліотеки для юнацтва ім. Симоненка де проводився семінар-практикум. Низький уклін.

Разом з професором Пахаренко В. І. у Черкаському університеті викладає літературознавчі дисципліни і чудова поетеса Ганна Синьоок. Це дуже непросто бути письменником,– розповідала нам Ганна,– особливо тому, що шлях до довершеності пролягає через витренування об‘єктивної оцінки власних творів. Самокритика – важливий і вагомий чинник у процесі самореалізації та досягненні успіху у письменницькій кар‘єрі.
Ми задали поетесі те саме питання: шо спонукало читати майстер-клас у проекті, і чи будете Ви брати участь у Чер.net.k@–2, 3? Ось, що відповіла нам Ганна:

– Проект \”Чер.net.ка\” у всіх своїх виявах (теоретичному і практичному) є винятковою Подією для Черкаського регіону.Треба віддати належне організаторам, котрим вдалося об\’єднати в одну творчу спільноту митців-початківців і літераторів-професіоналів. На жаль, 11-12 лютого не всі молоді письменники такою нагодою скористалися, разом із тим, це добрий поштовх до активізації літературного життя на Черкащині, а в майбутньому – можливо, й за межами області. Бо справді, Черкаси як місто провінційне, маргінальне має значно вужчі можливості порівняно зі столицею, Львовом, тим же Харковом… А талантів у нас далебі не бракує… Проте не кожен має змогу брати участь у різноманітних письменницьких семінарах деінде… А тут, вдома, такий захід… Висловлюю подяку Тетяні і Майкові Брукс за їхню ініціативу, докладання величезних зусиль щодо реалізації проекту \”Чер.net.ка\”, зосібна щодо проведення дводенного теоретико-практичного семінару. Між іншим, розширення аудиторії на другий день засвідчило, що подія таки отримала добрий резонанс і приваблює дедалі більше творчих людей. Наступний крок – конкурс, а отже, нові перспективи, нові овиди, нові враження… І не лише для молоді, бо й фахові митці здобувають неабиякий досвід. Впевнена, що все вдасться, а ми завше готові підтримати родину Брукс у всіх починаннях і звершеннях…

Це було свято, коли всі дізнались, що своєю присутністю нас порадують такі імениті майстри пера, неодноразові переможці літературних конкурсів Світлана Горбань та Наталя Лапіна. Легко, невимушено дискутували з приводу серйозних питань. Таких як: шлях до професіоналізму та позиціонування автора в літературі. Пані Наталя розповіла присутнім про таїнство створення їх захоплюючих історій, читаючи які неможливо відірватись від книги. Тож ті, хто починає свій шлях у літературі, доторкнулися до коронованих історій і, може, розгледіли свою стежку на літературному шляху???.

Захопливим та яскравим був майстер-клас казкарки Анни Григорович, яка на прикладі своєї казки розповіла всім бажаючим як чогось досягнути в житті, “як не здаватися, а йти за своєю мрією”. Яскравий емоційний світ казкових та реальних героїв казки спонукає йти вперед незважаючи на вади та труднощі. І, навіть, те, що майстер-клас проводився російською мовою не завадило. А що такого? Сам Пушкін та Достоєвський, Гоголь і, навіть Шевченко писали нею.
Російською мовою свій майстер клас проводила і я. Як заблукавши у трьох соснах, трохи загубилась між трьома мовами (12 років розмовляючи англійською, звично – російською, вивчаючи українську) яне ризикнула викладати свій майстер-клас “ Як створити “живий” образ у творі”, українською. Впевнена, що всі, хто хотів щось почерпнути з лекції, мене зрозуміли. Процес вивчення рідної мови триває. Непросто, але цікаво, то ж після української почну вчити ще якусь… можливо італійську?

З нетерпінням всі чекали розповіді видавця Юлії Чабаненко про те, “Як народжується Її Величність Книга”. Як набирається текст, як редагується “рукопис”, як будується макет, як “малюється” обкладинка. Тепер залишилось зробити один тільки крок – написати оповідання на конкурс проекту Черnet.k@ і Ваше ім‘я буде надруковано в книзі – збірці переможців та номінантів конкурсу! Так, треба багато працювати, буди сміливим та ….., і пам‘ятайте: один тільки крок розділяє вас від успіху!
То ж не баріться, творіть, працюйте шліть свої шедеври на 4ernetka@i.ua

Про силу ілюстрацій у книжках розповіла нам талановита художниця-ілюстратор Наталія Клочкова. Не зважаючи на молодий вік вона вже працювала з декількома відомими видавництвами. Присутні з захопленням розглядали ілюстрації Наталі до різних – дитячих, відомих романів Олександра Дюма, сучасних детективів та інших книжок. І саме до неї я звернулася для того, щоб розробити логотип для проекту. Наташа не підвела. Ідея, колір, форма – все захопило! І доки Наталія розробляла і малювала ескізи, здається захопилась ідеєю проекту сама. Ось її думка:

Із засновницею конкурсу \”Чернетка\” Тетяною Брукс потоваришували одразу, в той самий момент,коли мені було доручено створити та втілити художній образ цього проекту. Дуже рада знайомству з чудовою письменницею та вдячна їй за проведення цього літературного конкурсу.До цих пір я й
гадки не мала,що Черкаси наповнені такими літературними талантами. Мала свій майстер-клас і сама, як художник – ілюстратор.
Вважаю,що потрібно проводити подібні заходи,бо вони сприяють новим знайомствам, обміном власним досвідом,дають можливість розкрити нові таланти та розвитку культури,загалом.

Свою думку про організацію та проведення подібних заходів у Черкасах висловив слухач майстер-класів та учасник конкурсу “В цей світ прийшли ми недарма” Роман Сліпокоєнко. Ось його враження:

Літературний семінар від «Чернетки» подарував тільки позитивні емоції. Під час заходів виступали імениті прозаїки, котрі поділилися із початківцями своїм досвідом. Їм можна було задавати різноманітні запитання та дізнатися найпотаємніше із містерій написання казок, романів, оповідань та навіть як можна вигравати конкурси. Особливість проекту полягає у тому, що початківці не просто надсилають свої творіння, а навчаються їх правильно писати та подавати під пікантним соусом слова. Я наприклад дізнався, як краще будувати і закручувати сюжет, розкривати характеристики головного героя та використовувати гумор у найсерйозніших творах. Дякую організаторам і зичу їм успіху у проведені наступних конкурсів.

І на останок: 10 березня спливає термін для надсилання творів на конкурс “В цей час прийшли ми недарма”. Хочеться нагадати, що оповідання можуть бути написані трьома мовами: українською, російською чи англійською. Оцінювання творів жюрі буде проводити інкогніто, під номерами. То ж, поспішіть! Надсилайте! Час спливає, а ми прийшли у світ цей не дарма!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x