Дніпровська риба заражена лігульозом. Чи безпечна вона для людей?

Дніпровська риба заражена лігульозом. Чи безпечна вона для людей?

Днями фахівці Держпродспоживслужби спільно з Держекоінспекцією та рибоохоронним патрулем здійснили комісійну перевірку берегової лінії та прибережної акваторії Дніпра поблизу села Благодатне Золотоніського району, де було виявлено загиблу рибу.

Фахівці відібрали зразки ураженої риби та доставили їх до Черкаської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Там видали експертний висновок, що підтверджує зараження дніпровської риби лігульозом.

Лігульоз – це поширена хвороба коропових риб, спалахи трапляються у весняно-літній час. Найбільш сприйнятливі до цього захворювання лящ, тараня, краснопірка, карась, плітка, білий амур і товстолобик. Іноді паразитів виявляють у порожнині тіла коропа і сазана. Хворіє риба переважно у 2–4-річному віці.

Причиною цього захворювання є плероцеркоїди (личинки) цестод із родини Ligulidae. Паразитують вони в черевній порожнині риби, спричиняючи атрофію внутрішніх органів, безпліддя, нерідко розрив черевної стінки і загибель риби.

Уражена риба скупчується на мілководді, у прибережній зоні, де їй легше добувати їжу. Тримається така риба у поверхневому шарі води. Плаває на боці або черевцем догори, легко піддається вилову, прибивається до заростей або очерету. У місцях, де скупчується хвора риба, з’являються чайки і поїдають її.

Лігула – безпечний для здоров’я людини гельмінт, оскільки є вузькоспецифічним, тобто здатний розвиватися тільки в певному виді господаря. Зараження на лігульоз не відбувається ані при споживанні інвазійної риби, ані під час купання у водоймах, у яких зареєстроване це захворювання.

Однак рибалкам не варто брати таку рибу для споживання, бо, враховуючи специфіку збудника та його локалізацію, товарні, смакові та гастрономічні якості риби будуть значно зіпсовані.

У разі виявлення такої риби необхідно якнайшвидше звернутися до компетентних органів з метою реагування (територіальні органи екології, Держпродспоживслужби, Рибоохоронного патруля) та органів місцевого самоврядування.

У зв’язку з лабораторним підтвердженням захворювання дніпровської риби на лігульоз у Держпродспоживслужбі обіцяють не допустити потрапляння такої риби до реалізації на агропродовольчих ринках області й посилити нагляд за дотриманням законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

На засіданні комісії ТЕБ та НС при Золотоніській райдержадміністрації вирішено провести протиепізоотичні заходи, очистити берегову лінію від загиблої риби, організувати рейди задля недопущення реалізації зараженої риби. Таке реагування ініційовано також у Черкасах і районах, що розташовані вздовж русла Дніпра – Черкаському, Канівському й Чигиринському.

Для боротьби з лігульозом потрібно проводити вилов ураженої риби в місцях її скупчення. З урахуванням заражуваності різних видів риб слід заселяти водойми рибою, що є менш сприйнятливою до цієї інвазії: сазаном, коропом, судаком, щукою. Потрібно проводити посилений вилов верховод, уклея – риби, яка є найбільш вразливою до захворювання на лігульоз і стає джерелом масового зараження птахів, що поїдають рибу. Ще один необхідний захід – систематичне дослідження риби на зараженість її збудником лігульозу.

Заборонено викидати у водойми внутрішні органи риби після патрання, а також загиблу, снулу і вибракувану рибу.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x