У Черкасах презентували виставку «Витинанка – це моя молитва»

У Черкасах презентували виставку «Витинанка – це моя молитва»

Ювілейну виставку заслуженого художника України Миколи Теліженка «Витинанка – це моя молитва» презентували в Черкаському обласному краєзнавчому музеї 18 серпня. Експозиція присвячена 30-й річниці Незалежності України та 70-річчю від дня народження митця. Про це повідомляють організатори.

Виставка демонструє більше 50 робіт у техніці витинанки, що охоплюють різні періоди творчості митця. Презенирвані твори з різних тематичних серій: «Трипілля», «У просторі Тарасових думок», «Холодний Яр», «Майдан», роботи, присвячені подіям історії України від давнини до козацької доби та сьогодення.

Як повідомляють працівники музею, Микола Теліженко творить скульптури, вироби з кераміки, займається різьбленням по дереву, працює у напрямах геральдики та графіки. Сюжетно-композиційне вирішення робіт митця з різних напрямків мистецтва поєднує звернення до сакральної символіки народного мистецтва, орнаментальних мотивів, декоративність форм, оберегова знаковість.

Витинанкова техніка майстра є втіленням нового рівня традицій українського декоративного мистецтва з притаманною їй симетричною системою та символікою.

Довідково: Микола Теліженко – відомий український скульптор, графік. Заслужений художник України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народився 16 березня 1951 року у місті Звенигородці Черкаської області. У 1978 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Педагоги з фаху – В. Борисенко, В. Овсійчук, М. Курилич. З 1987 року член Національної спілки художників України. Заслужений художник України. Учасник багатьох міжнародних конкурсів та симпозіумів по скульптурі.

Микола Теліженко – автор пам’ятників учасникам антибільшовицького селянського повстання 1920 року в с.Легедзине Тальнівського району та жертвам голодомору 1932-33 р., що споруджений у Бельгії, в місті Рейн, мозаїчного панно «Козак Мамай» у середмісті Черкас, єдиного за радянських часів, виконаного у жовто-блакитній колірній гамі.

Разом з дружиною Олександрою є автором гербів Черкащини, Звенигородки, Кам’янки та ін.

На школі в селі Будище Черкаського району М.Теліженко виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка. Художник є автором іконостасу Покровської церкви в Черкасах та ікон у Ільїнській церкві в Суботові. Він співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері Черкас, меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Ярополче Московської обл.) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі.

Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Майстер створив чимало серій витинанок на історичну тематику: «Козак Мамай», «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Козацькі клейноди».

Твори художника «100 років Української революції», «Холодний Яр», «Покрова», триптих «Чорний квадрат 33-го» лягли в основу художнього оформлення тематичних експозицій Черкаського обласного краєзнавчого музею «Національно-визвольні змагання 1917-1920-х років» та «Голодомор на Черкащині».

Твори митця експонувалися в США, Канаді, Німеччині, прикрашають музейні колекції України та приватні колекції у Польщі, Бельгії, Греції.

Нагороджений «Орденом Княгині Ольги» ІІ ступеня.

Виставка триватиме протягом місяця.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x