Постаті Черкащини: Олександр Черевко. До 30-річчя Незалежності України

Постаті Черкащини: Олександр Черевко. До 30-річчя Незалежності України

У межах проєкту до 30-річчя Незалежності України розповідаємо про ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктора економічних наук, заслуженого економіста України, політика, управлінця і голову Черкаської ОДА в 2005-2010 роках Олександра Черевка.

Він поділився думками про розбудову нашої держави, про те, як пов’язані політична незалежність, національна ідея та економічне піднесення, про українську молодь.

У 1991 році Олександру Черевку – 32. Протягом перших років української державності відбувається його професійне становлення.

– У той період я повернувся в Україну з Молдови, де працював у банківській системі. Якраз 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Мені стало зрозуміло, що треба повертатися додому, брати участь у суспільно-політичному житті своєї країни та робити корисні речі для рідної землі. Так після довгого відрядження розпочався і мій відлік роботи вдома. Спочатку – на посаді очільника Золотоніського відділення Агропромбанку «Україна».

У 37 років Олександр Черевко стає керівником Національного банку України в Черкаській області. Наприкінці 90-х розпочинається його політична кар’єра. Черевко бере активну участь у громадській діяльності.

– У 1998 році на Черкащину часто приїздив Віктор Ющенко. Ми спільно займалися відтворенням Шевченківських місць, здебільшого в Моринцях та Будищі. Під Дубами Шевченка я слухав про долю України від Дмитра Павличка, Івана Зайця, Івана Драча, Павла Мовчана. У цей період активно займався самоосвітою, вивчав історико-культурну спадщину рідного краю.

У 1996 році мене призначили начальником управління Національного банку України в Черкаській області, а за два роки розпочалася депутатська діяльність.  У 1998 році я вперше став депутатом Черкаської обласної ради від Звенигородського району. Пізніше виконував обов’язки радника прем’єр-міністра України Віктора Ющенка. У цей період я усвідомлював, що в країні відбуваються позитивні зрушення, та все ж хотілося більш суттєвих змін, які б відчули люди у кожному містечку і селі. Так поступово зароджувалися ідеї щодо трансформацій у суспільстві, розбудови нашої  політичної незалежності й економіки.

Про національну ідею

“Країна має створити такі умови, щоб кожен відчув себе громадянином, господарем і особистістю”

– Ще й зараз не всі розуміють, що означає термін «національна ідея». Я вважаю, що це насамперед територіальна цілісність, розбудова політичної незалежності, спільні кроки у розвитку різних галузей – від економіки до культури, утвердження державної мови і прагнення до духовної єдності. Цей світ буде кращим, якщо ми знатимемо свою історію, будемо більш духовними і усвідомлюватимемо важливість періоду, в якому живемо.

Наш земляк В’ячеслав Чорновіл говорив: «Україна починається з тебе». Людям потрібно бути більш усвідомленими, адже ми всі несемо відповідальність за долю нашої держави. Натомість країна має створити такі умови, щоб кожен відчув себе громадянином, господарем і особистістю, з рівними можливостями, однаковим доступом до ресурсів, послуг своєї держави.

Про період економічного піднесення

– Упродовж 2005-2010 років Україна отримала в світі авторитет і довіру завдяки виконанню чітких орієнтирів розвитку. Щомісяця в країну інвестували один мільярд доларів. Позитивні зрушення відбулися і на Черкащині. Область постійно була серед лідерів соціально-економічного розвитку. Зростання промислового виробництва сягало 142 відсотки, на третину виросло виробництво зернових, у 2 рази збільшилося виробництво м’яса, став на ноги і почав розвиватися малий і середній бізнес, соціальні стандарти зросли втричі. У нас були 10 пріоритетних напрямів діяльності, за якими ми ефективно працювали: захист прав, свобод та законних інтересів громадян, створення робочих місць із гідною заробітною платою, нарощування обсягів виробництва продукції, посилення продовольчої безпеки області, збільшення бюджетних надходжень, проведення інвестиційної політики, реалізація енергоощадної моделі економіки, вирішення комплексу питань щодо реалізації соціальної політики, підтримка малого та середнього бізнесу, реалізація Державної програми «Золота підкова Черкащини». Ці п’ять років можна, безсумнівно, назвати періодом економічного піднесення.

У 2015 році Олександр Черевко став ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

–  Завдяки спільній копіткій праці рейтингові показники нашого закладу вищої освіти покращилися, ми поліпшили свої загальноукраїнські та міжнародні  рейтинги, завоювали авторитет в університетських спільнотах України та Євразії. Усе це  – внесок у наше майбутнє, адже головний ресурс нашої держави – це молодь. І вона у нас чудова. Це талановиті і креативні люди, які вміють самостійно ухвалювати рішення, успішно самореалізовуватися, окреслювати цілі та досягати їх. Вони люблять Україну за те, що народилися тут, не зважаючи на етапи становлення нашої держави. Мені подобається, що для них немає жодних бар’єрів, для них світ не в кордонах, а в світогляді, у їхній уяві.

Можливо вони навіть реалізують себе за межами України. Але це не страшно. Переконаний, що наша психіка, душа, генетика так влаштовані, що більшість українців повернеться додому. Свого часу і я після навчання був направлений в іншу країну, працював там 10 років, повернувся і щасливий жити на рідній землі.

Пишаюся нашою молоддю, вірю в неї, тому працюю і сприяю примноженню успіхів сучасного покоління.

 

Читайте також: Постаті Черкащини: Микола Теліженко. До 30-річчя Незалежності України

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x