На Черкащині німці з українцями вручну досліджують поле

На Черкащині німці з українцями вручну досліджують поле

Спільна німецько-українська наукова експедиція вже тиждень досліджує землі на Черкащині у Тальнівському районі. Там вони працюють над дослідженням стародавнього поселення трипільської культури. Це спільний проект Інституту пре- і протоісторії археології при університеті ім. Крістіана Альбрехта та Інституту археології НАН України. Повідомляє власний кореспондент \”Нової Доби\”.

А це – спеціальне обладнання для геомагнітного дослідження землі та того, що в ній. Сюди його привезли німці з міста Кіль, аби дослідити одне з перших найбільших поселень трипільської цивілізації у селі Веселий Кут (неподалік села Легедзине).

Мобільні платформи мають чутливі магнітометри, електронну фіксацію за супутникову прив\’язку до місця дослідження. Такий собі «сканер надр землі», завдяки якому можна побачити і дослідити інфраструктуру стародавнього поселення.

– Після цих робіт і досліджень ми зможемо отримати перший детальний план одного з найбільших поселень у Трипіллі, – говорить про експедицію директор державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк. – Ми бачимо, як у процесі життя древні жителі змінювали навіть конфігурацію свого поселення. Лишається питання, для чого і як вони збиралися такими групами великими, адже великим вважали поселення у 40 га, а тут розкинулось понад 200 га.

Наукова експедиція відвідує Черкащину вже не вперше – з 2001 року. За 7 днів цьогорічного перебування вдалося дослідити близько 15 га поля, де на глибині близько 1,5 метра «лежить» давнє поселення, датоване ще 38 століттям до н.е.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x