30 років незалежності. 30 століть волі. 30 тисячоліть свободи

30 років незалежності. 30 століть волі. 30 тисячоліть свободи

Кожна людина унікальна і неповторна. Але всі люди в принципі однакові. Парадокс? Та ні. Вся справа в рівні наближення. Поки на дерево дивишся здалеку, все листя здається зробленим під копірку, але варто підійти ближче… Ну, ви зрозуміли…

Всі люди в принципі однакові. Всі хочуть мати кусень хліба й до хліба. Відчувати дах над головою і бачити дружні посмішки за святковим столом. А ще всі люди хочуть мати свободу.

 

А що то воно таке, та свобода? Не буду змагатися зі Сковородою в дефініціях, але, думаю, що йдеться про можливість вільно робити вибір і нести за нього відповідальність. Чи може людина бути несвободною? На жаль, так. Легендарний фільм «Десять заповідей» відкривається фразою: «Бог створив людину, а людина створила рабство». Насправді людина його не створювала. Просто річ в тому, що люди різні не лише зовні. Душа, дух, система складних психологічних реакцій, які ми звемо рисами характеру, теж різні. Інколи в житті так складається, що сильніша людина починає нав’язувати свою позицію слабшій. Чому? Бо так зручно. Бо це дає можливість відбирати в неї певні ресурси або навіть змушувати виконувати за себе роботу.

Подібний принцип працює і на рівні всього народу. Що є народ? Певна група людей, об’єднаних спільною територією та національними рисами. Чи може народ бути вільним? Так. Чи може народ бути залежним від іншого народу? Історія переконує, що запросто. У чому різниця між ними? У можливостях і праві робити вибір та нести за нього відповідальність.

 

За період свого багатотисячолітнього існування наша земля знала різних володарів. Жили на ній і раби, жили і рабовласники. Бували тут племена, котрі боялися зайвий раз показатися з пралісу. А бували і завойовники, імена яких боялися називати проти ночі інші народи. Важка наша історія… непроста. Зазвичай, коли говорять про Україну, то мають на увазі період історії за останніх 500 – 700 років. А там було якраз все геть непросто. Надто вже сильні сусіди навколо і надто вже мало сил для утвердження своїх прав серед них. Звідси і поняття залежності. Економічної… політичної… релігійної… і зрештою психологічної. Отой синдром меншовартісного раба, відголоски якого є і сьогодні в кожному з нас.

Залежність. Страшна річ. Вона не просто позбавляє вибору. Вона привчає жити без нього. І що ще страшніше – без відповідальності за зроблений вибір. Без стратегії розвитку. Без бачення своєї ролі в світі. Без самоусвідомлення.

Повстання рабів красиво фільмізуються і поетично оспівуються. Та в реальності вони рідко закінчуються чимось хорошим. Втікачі або повертаються назад під захист покровителя, або створюють свій устрій із порядками в рази страшнішими і жорстокішими, що були в попереднього рабовласника.

 

Україні пощастило. Повстання здійснене цілим народом 30 років тому не закінчилося чимось нехорошим. Воно взагалі не закінчилося. На рівні духа. На рівні національної свідомості українці досі тримають в руках закривавлену шаблю. І знаєте що… тримають успішно. Ні, не по-голівудськи. Коли рррраз і всьо. А по-справжньому. Коли крок за кроком і удар за ударом. Здобуття незалежності в Україні є успішним у першу чергу тому, що ми не будуємо її з нуля. Під тонким шаром нав’язаної трьохсотлітнім царським режимом малороської шкірки киплять і вирують почуття і амбіції, що тисячоліттями зводили на престоли владарів і стискали в правицях мечі.

30 років незалежності. А скільки тисячоліть свободи до цього? Скільки історичних періодів, які ще не викопали сучасні археологи. А скільки тих, які і не викопають? Бо не залишилося з тих часів уже нічого. Нічого, крім генетичної пам’яті. Крім колосального об’єму інформації, що робить кожного з нас самим собою, а всіх нас – одним єдиним народом. Народом, який пережив, перемолов і проковтнув не одного зайду. І точно зможе це зробити ще стільки разів, скільки знадобиться.

Народе мій, вільний від віку і незалежний назавжди. З новим періодом тебе. Новим тридцятиріччям, яких у тебе було вже сотні, а буде ще тисячі. З новим святом і новим ювілеєм. З Днем Незалежності, українці!

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x