До місцевих бюджетів надійшло 170 млн гривень єдиного податку

До місцевих бюджетів надійшло 170 млн гривень єдиного податку

За даними профільних підрозділів ГУ ДФС у Черкаській області за спрощеною системою працюють 36361 платників Черкаської області. На першій групі перебувають 5 563 підприємців, на другій – 16 329. Третя група налічує 3 349 юридичних осіб та 9 454 фізичних осіб – підприємців. Четверта група – 1 666 сільгоспвиробників, в яких доля сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75 відс. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

З початку року на сьогодні платники податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів 170,3 млн грн єдиного податку. Це на 51,2 млн грн більше, ніж за три місяці минулого року. Очікується, що за 1 квартал п.р. надійде 191,3 млн гривень. Темп – 160,7 відс. Додатково від платників – спрощенців місцеві бюджети отримають понад 72 млн грн (за два місяці отримали понад 65 млн грн).

Частка єдиного податку у місцевих бюджетах Черкаської області становить 21 відс. Загалом до місцевих бюджетів з початку року найшло 809,5 млн грн платежів.

Нагадаємо про особливості справляння податків платниками – спрощенцями у 2017 році. Так, ставка єдиного податку для платників першої групи становить 160 грн. за місяць (10 % прожиткового мінімуму на 1 січня податкового (звітного) року); для платників другої групи – 640 грн за місяць (20 % мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року). Ставки єдиного податку для третьої групи: 3 % доходу − у разі сплати податку на додану вартість; 5 % доходу − у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Ставки податку для четвертої групи в 1,2 раза більші за минулорічні. Ставки залежать від категорії (типу) земель. Для обрахування податкового зобов’язання з єдиного податку 4 групи на 2017 рік нормативну грошову оцінку земельних ділянок, обраховану станом на 1 січня 2015 року індексують за 2015 рік – на одиницю, за 2016 рік – на 1,124.

Із 1 січня 2017 року ставка єдиного внеску для платників першої групи – не менше 352 грн на місяць (3200 Х 0,5 Х 22 %), страховий стаж таким особам у разі сплати мінімальної суми єдиного внеску буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску. Тобто півроку за рік роботи і сплати єдиного внеску. Якщо підприємців – платників єдиного податку не влаштовує зарахування половинного стажу у разі половинної сплати ЄСВ, вони можуть сплачувати повну суму єдиного внеску, тобто 704 грн.

Ставка єдиного внеску для підприємців другої – третьої груп за себе – не менше 704 грн на місяць. Від сплати єдиного внеску з 1 січня 2017 року звільняються за себе фізичні особи – підприємці, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Звертаємо увагу страхувальників – роботодавців, якщо база нарахування єдиного внеску менше встановленого розміру мінімальної заробітної плати то єдиний внесок розраховується, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на цей місяць, та відповідної ставки. Виключення: при проведенні нарахувань на заробітну плату (доходів) фізичним особам не за основним місцем роботи, за договорами цивільно-правового характеру – єдиний внесок нараховується за ставкою 22 відс. на фактично нараховані доходи/винагороду незалежно від їх розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування. Також правило щодо розрахунку ЄСВ як добутку розміру мінімальної заробітної плати та відповідної ставки не поширюється на нарахування на заробітну плату працівника – інваліда, який працює на підприємствах, де застосовується ставка єдиного внеску 8,41 %; 5,5 % та 5,3 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x