Ушанування пам’яті загиблих захисників України відбудеться в Черкасах

Ушанування пам’яті загиблих захисників України відбудеться в Черкасах

День пам’яті захисників України відзначають 29 серпня в Україні. Цими вихідними в Черкасах відбудуться меморіальні заходи, аби вшанувати героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави. Про це повідомляє пресслужба Черкаської міської ради.

28 серпня відбудеться всеукраїнський патріотичний забіг у пам’ять про загиблих «Шануй воїнів! Біжу за Героїв України». Розпочнеться він о 9 ранку на Площі Слави.

29 серпня о 10:00 на площі Слави відбудеться покладання квітів до пам’ятних знаків загиблим учасникам антитерористичної операції.

Об 11:00 – відкриття фотовиставки Ігоря Єфімова «Нескорені» (Обласний художній музей, вул. Хрещатик, 259).

Довідково: День пам’яті захисників України встановлений указом президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за батьківщину, та як нагадування про Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні. Серед них – і двоє жителів Черкас.

Володимир Ложешніков – капітан поліції у відставці, боєць батальйону Національної гвардії України «Донбас», старший оператор протитанкового взводу. Після важкого поранення, отриманого при виході з «Іловайського котла», потрапив у полон. Помер 31 серпня 2014 року.

Олександр Маламуж – боєць батальйону «Донбас», солдат резерву, стрілець 2-го батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас». Як інформують на сайті «Книга пам’яті», ранком 29-го серпня 2014 року, під час виходу з Іловайського котла, їхав у кузові броньованої вантажівки КАМАЗ у складі автоколони батальйону дорогою з Многопілля до села Червоносільське (Донецької області). При в’їзді до Червоносільського по автомобілю вистрілив російський танк. Олександр загинув разом з сімома побратимами, що знаходились у вантажівці. Йому було 29 років.

Не повернувся ще один боєць із Черкас – Дмитро Данілов.

Символом Дня пам’яті захисників України є квітка соняха.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x