«Найдорожчий подарунок»: черкащанці пересадили нирку від матері (ВІДЕО)

«Найдорожчий подарунок»: черкащанці пересадили нирку від матері (ВІДЕО)

Десяту ювілейну операцію з трансплантації нирки провели фахівці Черкаського онкодиспансеру. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

У черкащанки Тетяни – хронічна ниркова недостатність, на діалізі вона перебувала півтора роки. Пацієнтка розповіла, що спочатку перебувала в черзі на трансплантацію в Білорусі, але їй відмовили, адже в Україні стартував пілотний проєкт з пересадки органів. Близько 9 місяців тому стала в лист-очікування на трансплантацію від посмертного донора, але зізналася, що чекати довго, тому погодилася на пропозицію матері – зробити трансплантацію від родинного донора.

– Спочатку взагалі не розглядала цей варіант, але час минав, і порадившись із рідними, ми вирішили не зволікати. Те, що трансплантація відбувається в день народження – випадковість. Зараз я мрію, щоб мої друзі, які перебувають на діалізі, теж зробили трансплантацію нирки. Я хочу побачити їх здоровими, – сказала Тетяна.

Операція відбулася в день народження Тетяни, якій мама Наталія символічно подарувала свою нирку.

– Ми десяті на операцію, тому немає побоювань. Ми раді, що в Черкасах роблять трансплантацію. Тут дуже хороша команда лікарів, яким ми довіряємо. Роман Петрович – хороший лікар, який добре знає свою роботу, – зауважила донорка та додала, що хоч позитивні історії надихають, але в кожного вона своя, – Коли лише розпочали реалізовувати проєкт з трансплантації в Черкасах, я запропонувала доньці зробити операцію, але вона не наважилася. Через деякий час все ж таки погодилася. Рідні підтримали наше рішення. І так вийшло, що в день народження я дарую їй нирку – друге життя.

Провів операцію завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску разом із лікарями-урологами Іваном Городиським та Олександром Глущенко. Трансплантація відбулася в межах пілотного проєкту. Операцію профінансували за рахунок держави.

На першому етапі операції виконали забір нирки в донора сучасним малоінвазивним методом. Під час трансплантації нирки важливим завданням лікарів було не пошкодити орган і зберегти максимальну довжину судин, аби їх вистачило для імплантації органу. Життєдіяльність нирки лікарі підтримували за рахунок холодової ішемії. Після пересадки нирка одразу запрацювала.

Роман Морару-Бурлеску розповів, що ця десята трансплантація – важливий рубіж, що стимулює лише посилювати темп роботи. Сказав, що попри це, хвилювання все одно залишається перед операцією.

– Як мене колись вчили, що тільки в хірурга зникає страх – виникають проблеми в операційній. Тому людський фактор має завжди лишатися. Ми звичайно переживаємо, адже відповідальні за те, що робимо. Багато пацієнтів цього не розуміють, адже вважають, що це більш механічна-технічна робота. Але емоції нікуди не зникають. Дуже часто, коли пацієнти просять швидше прооперувати, я пояснюю, що хірургія – це не лише механіка. І треба зважати на стан лікарів. Адже якщо бригада на емоційному підйомі, то ймовірність, що все вийде добре – набагато більша. Це теж треба враховувати, – зауважив завідувач центру.

Операція пройшла успішно, маму вже виписали, а донька перебуває під доглядом лікарів. Згодом фахівці онкодиспансеру планують провести ще три трансплантації нирок від родинного донора.

Підготувала: Дар’я Роженкова

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x