Виплата пенсій: чи чекати підвищення, як виплачуватимуть і коли індексація

Виплата пенсій: чи чекати підвищення, як виплачуватимуть і коли індексація

Чи зміниться порядок виплати пенсій із вересня 2021 і чи отримають пенсіонери підвищення, – пише видання «НВ».

На сьогодні середня пенсія в Україні становить 3700 грн, але до кінця року може досягти 3900 грн, вважає міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Порядок виплати пенсій із вересня 2021

У Пенсійному фонді та Міністерстві соціальної політики запевнили, що жодних змін у порядку виплати та доставки пенсій з 1 вересня 2021 не буде. Інформація про те, що з цієї дати пенсіонерів масово та примусово переведуть на обслуговування в банках, не відповідає дійсності.

Це означає, що у вересні пенсіонери, як і раніше, мають право обирати порядок виплати пенсії:

у грошовій формі (за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України);

через установи банків (будь-який з 44 банків з цього переліку).

Відповідна норма міститься в законі Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Пенсія виплачується щомісяця не пізніше ніж 25 числа розрахункового місяця

У своїй постанові від 26 травня 2021 (№546) Кабмін вніс зміни, які зберігають нинішній спосіб отримання пенсій та грошової допомоги до 2023 року.

Водночас постанова передбачає проведення конкурсного відбору організацій, які надаватимуть послуги доставки пенсій за місцем проживання одержувачів, але тільки з початку 2023 року.

– Якщо пенсіонер вибрав отримання пенсії через пошту, то виплата пенсії буде продовжуватися здійснюватися поштою. Якщо пенсіонер вибрав банк, то виплата пенсії здійснюється через банк. Якщо особа маломобільна і виявила бажання, щоб пенсію доставляли додому, то їй доставлятимуть пенсію додому. Звертаємо увагу, що Пенсійний фонд України оплачує послуги по доставці пенсії, – нагадують у Мінсоцполітики.

Пенсію з доставкою за місцем фактичного проживання пенсіонера виплачує національний оператор поштового зв’язку — Укрпошта. Виплати можна отримувати в поштових відділеннях чи оформити доставку пенсії додому — незалежно від віку пенсіонера, стану його здоров’я (наявності інвалідності) чи потреби в постійному сторонньому догляді.

Індексація пенсій

У вересні індексація пенсій проводиться не буде. Планова індексація пенсій у 2021 році проводилася в березні 2021 року.

Тоді пенсії зросли на 11% для 7,9 млн пенсіонерів, мінімальний розмір підвищення склав 100 грн.

Крім того, з 1 липня провели індексацію пенсій для ще близько мільйона пенсіонерів.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна пояснила, що це «та категорія людей, яка не потрапила в індексації» до цього: пенсіонери, яким почали виплачувати пенсії у 2018−2020 роках, а також ті, хто отримує мінімальну пенсію.

Наступну індексацію пенсій планують у березні 2022 року — на 11%.

Надбавки до пенсій

У вересні 2021 надбавки до пенсій в Україні не заплановані.

У серпні 400 тисяч військових пенсіонерів отримали надбавки до пенсії за липень. Мінімальна пенсія для учасників бойових дій зросла на 45% або на 834,3 гривні.

Крім того, надбавку в розмірі 2 тис. гривень отримали військовослужбовці, яким була призначена пенсія до 1 березня 2018 року.

Доплати різних вікових категорій пенсіонерів

У вересні 2021 для окремих категорій пенсіонерів доплат не буде, але протягом року низка таких доплат вже запроваджувалася або ще планується.

У січні 2021 року для непрацюючих пенсіонерів, чий вік перевищує 65 років, а страховий стаж є повним (30 років для жінок і 35 для чоловіків) мінімальну пенсію підвищили з 2100 до 2400 грн. Це сталося через зростання рівня мінімальної зарплати.

Із 1 березня були продовжені виплати щомісячної компенсації у розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, якщо їхня пенсія не досягає розміру середньої заробітної плати в Україні, яка враховується для нарахування пенсій. Мінімальна пенсія для цієї категорії пенсіонерів встановлена на рівні 2600 грн.

Також із 1 березня мінімальний розмір пенсії для чоловіків зі страховим стажем 35 років і жінок зі страховим стажем 30 років підвищили з 2100 до 2200 грн.

З 1 жовтня 2021 року пенсіонери у віці від 75 до 80 років отримуватимуть додаткові адресні виплати в розмірі 400 грн. Мінімальний розмір пенсій для них буде встановлено на рівні 2500 грн.

Зростання мінімальної пенсії

Мінімальна пенсія у вересні не зміниться. Востаннє вона була збільшена на 85 грн і склала 1854 грн з 1 липня — через зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Наступного разу мінімальна пенсія, а також доплата за понаднормовий стаж, надбавки, доплати та підвищення мінімальних пенсійних виплат зростуть 1 грудня 2021 року — у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.

А у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати з цієї ж дати зросте мінімальна пенсія для 65-річних — до 2600 грн.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

У вересні перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам не буде. Востаннє такий перерахунок з урахуванням страхового стажу, отриманого після призначення пенсій, або страхового стажу і зарплати, отриманих після призначення пенсій проходив з 1 березня 2021 року.

Коли наступне підвищення пенсій в 2021 році?

У найближчі місяці пенсіонери можуть розраховувати на такі етапи підвищення виплат:

з 1 жовтня 2021 року — додаткові адресні виплати в розмірі 400 грн для пенсіонерів у віці від 75 до 80 років (мінімальний розмір пенсій для них буде встановлено на рівні 2500 грн);

з 1 грудня 2021 року — мінімальна зарплата зросте з 6 тис. грн до 6,5 тис. грн, у зв’язку з чим з цієї ж дати зросте мінімальна пенсія для пенсіонерів старше 65 років (зі стажем 30 років для жінок і 35 для чоловіків) — до 2600 грн;

з 1 грудня 2021 року — виросте мінімальний прожитковий мінімум (з 2294 грн до 2393 грн), тому для всіх категорій буде підвищено рівень мінімальної пенсії (з 1854 до 1934 гривень — на 4,3%). Також з цієї дати підвищать доплату за понаднормовий стаж, інші надбавки і доплати до пенсій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x