Концесія чи лізинг: Віктор Парамонов про варіанти закупівлі прискорювача

Концесія чи лізинг: Віктор Парамонов про варіанти закупівлі прискорювача

В Україні планують розглянути концесію як інструмент державно-приватного партнерства в медичній галузі. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, інформує пресслужба МОЗ.

У деяких регіонах місцева влада вже припускає можливість запровадження концесії в лікувальних закладах. Так, на Черкащині депутати обласної ради серед механізмів закупівлі лінійного прискорювача для онкодиспансеру розглядають лізинг і концесію.

Директор Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктор Парамонов в інтерв’ю журналістам видання «Ваше здоров’я» розповів, що за допомогою лінійного прискорювача за рік можна пролікувати 700 пацієнтів. Нині в області понад дві тисячі хворих потребують такої процедури.

– Орієнтовна вартість лінійного прискорювача і будівництво спеціального бункера для нього становить понад 70 млн грн. Вільних коштів для закупівлі такого обладнання в обласному бюджеті немає. Тож на одній із сесій обласної ради депутати запропонували два варіанти вирішення цього питання: лізинг або концесія, що дасть можливість не витрачати кошти обласного бюджету, – зазначив Парамонов.

Він зауважив, що приклад з онкодиспансером — це неповноцінна концесія.

– Відповідно до угоди інвестор придбає і встановить на території нашої лікарні лінійний прискорювач, а ми повинні сплачувати йому кошти за надані радіологічні послуги. Нас використовуватимуть як касовий апарат. Бо НСЗУ з державного бюджету платитиме онкодиспансеру за послугу, а ми передаватимемо кошти приватній структурі, – пояснив медик.

При цьому за якість послуг, за лікування хворих, за їхні життя відповідатиме лікарня. Концесіонер нестиме відповідальність лише за роботу обладнання. Отакі наразі умови концесії.

– Ймовірний концесіонер планував залишати собі 90% коштів, отриманих від надання радіологічних послуг. Це при тому, що весь пакет «Радіологічна допомога» становить 31% доходів нашого закладу. Порахували, що сума виплат концесіонеру в разі укладання угоди на 15 років сягне близько 3,5 млрд грн. Якщо коштів, які виділяє на цю послугу НСЗУ, виявиться недостатньо, доведеться доплачувати з обласного бюджету, – зазначив Віктор Парамонов.

За словам фахівця, лікарня може взяти обладнання в лізинг. Тоді заклад одразу отримає лінійний прискорювач у користування, а після сплати лізингових зобов’язань (а це близько 100 млн грн з відсотками) повністю одержить його у власність. Парамонов зауважив, що можна купувати за кошти місцевих бюджетів або кредитуватися на певну суму. Також існує варіант комбінування надходження фінансів із різних джерел: Фонду регіонального розвитку, обласного бюджету і територіальних громад.

Фото: ВЗ

Директор онкодиспансеру додав, що можна здавати територію медзакладу в оренду й отримувати кошти від орендатора.

– Насправді варіантів багато, однак Черкаська обласна рада вирішила розглядати лише два — концесію або лізинг. Це їхнє право як власника. До речі, спеціально створена комісія обласної ради більшістю голосів проголосувала таки за лізинг. Тож останнє слово за депутатами, – сказав Віктор Парамонов.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x