Галерея запрошує розписувати писанки

Галерея запрошує розписувати писанки

Відсьогодні у Черкаській галереї народного мистецтва стартує великодній марафон. До 16 квітня тут щоденно відбуватимуться майстер- класи та лекції з традицій писанкарства.
− Кожен день Галерея працює. Кожний день відбуваються майстер-класи. Про розклад їх проведення можна дізнатись з сайту Галереї у соціальній мережі Фейсбук. Там позначені й наші телефони, − анонсує події голова черкаського осередку Національної спілки майстрів України, майстер народної творчості Ольга Мартинова. — З 14 березня починаємо майстер-класи по писанкарству. Традиційно присвячуємо їх до Великодня. Насправді, часу у нас у всіх лишилося дуже мало, бо велике свято прийде буквально через місяць, тож потрібно гідно до нього підготуватись. У тому числі і писанки розписати.

Галерея запрошує розписувати писанки

Майстер-класи для школярів, які щодня проводитимуть майстри у Галереї народного мистецтва, будуть реалізовуватись у рамках міської програми «Писанковий рай». Єдине про що потрібно потурбуватись охочим навчитись традиції розпису великодньої писанки— попередньо записатись на заняття, зателефонувавши до Галереї.
До речі, майстри проводять майстер-класи не лише з писанкарства, а з різних видів мистецтва. І це теж дуже цікаво. Один із майстер-класів відбувається під безпосереднім контролем Ольги Михайлівни, на якому вона розповідає про історію розвитку народного одягу та допомагає своїм учням осягнути основи вишивки сорочки-оберегу. Її слухачі, а це люди різного віку та професій, щосуботи старанно вчаться мистецтву вишивки мережки, яка широко використовується у традиційних вишиванках, притаманних Черкащині.

− Для Середньої Наддніпрянщини не є характерною вишивка у чорно-червоних кольорах, − розтлумачує Ольга Мартинова. − Це, по суті, брокарівщина та запозичена традиція. Насправді, наша вишивка була зовсім іншою — вишивальниці шили у приглушених кольорах. Вишивка «витягувалась» та виходила надзвичайно вишуканою, шикарно панською, за рахунок складності самої техніки. Черкаські сорочки вишивались «білим по білому» і були дуже наближеними до ніжних мереживних європейських сорочок. Такі, зазвичай, привозили собі багатії з Парижу. Наші заняття ми почали саме з мережок, та рахункової техніки її виконання. Це складно, але то хто хоче, навчиться! Знаєте, надзвичайно приємно, коли бачу у людини бажання навчитись. І ми готові допомогти, бо яке ж це насправді велике задоволення для людей, що все життя прагнули щось таке створити своїми руками і врешті ці мрії здійснюються!
Ольга Михайлівна зізнається, що чим глибше сама занурюється у техніку вишивки, тим більше їй хочеться справжньої автентики. Тому вона прагне відтворювати старі речі, аби реконструйовані техніки залишились нащадкам. Це така її благородна місія.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x