Митрополит Софроній: «Зазіханням на цілісність Української держави немає жодного християнського виправдання»

Митрополит Софроній: «Зазіханням на цілісність Української держави немає жодного християнського виправдання»

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній прокоментував останні політичні події, що відбуваються в Україні. Про це повідомляє прес-служба Черкаської єпархії УПЦ.
– Ваше Високопреосвященство, ми не будемо вдаватися до суто політичних оцінок, що стосуються останніх події, пов\’язаних із рішенням Росії про застосування військової сили в Криму. Цих оцінок на сьогодні більш ніж достатньо. На Вашу думку, чи є якесь християнське виправдання тому, коли один православний народ іде зі зброєю проти іншого?

– Уся історія Русі свідчить про те, що коли починалися міжусобні чвари, коли один князь цькував на іншого, хапався при цьому за зброю – саме з цих конфліктів наставали найбільш смутні, сумні й трагічні часи для всього народу. Саме тоді Русь ставала легкою здобиччю для справжніх поневолювачів, загарбників. Ми бачимо вже з новітньої історії, чим закінчуються так звані «миротворчі» військові операції – згадаймо той же Афганістан, Південну Осетію, Абхазію. Невже гіркий історичний досвід нічому не навчив сучасних політиків? Невже нашому великому східному сусіду мало своєї землі, що він прагне захопити нові території, пролити нову кров: і своїх озброєних синів, і кров своїх православних українських єдиновірців? Зазіханням на цілісність Української держави немає жодного християнського виправдання, якими би красивими гаслами це не було оточено. Господь називає миротворців синами Божими, але те, що ми бачимо, за чим із жахом спостерігає весь світ, не має нічого спільного з християнством.

– Владико, сьогодні емоції з усіх боків ллються через край, люди втягнуті в політичні дискусії, навіть протистояння. Як мусить поводити себе православний християнин, щоби убезпечити себе від агресії, політичних пристрастей?

– Передусім потрібно молитися: і за себе, і за свій народ, і за тих, хто підняв на нас зброю. Потрібно невтомно молитися, щоби Господь приніс на нашу землю мир, взаєморозуміння, взаємоповагу, очистив наші серця, душі й розум від стереотипів, брудних ярликів, які кинуті політиками задля подальшого розколу українського суспільства, недовіри поміж українцями. Але особливо молитися за тих, хто сьогодні готовий розв\’язати проти України війну, молитися Богу словами Самого Христа: «Прости їм, Отче, бо не відають, що роблять». Люди, котрі позбавлені права знати правду, засліплені брехнею, є справді нещасними.
З іншого боку, ми всі зобов\’язані говорити тільки правду. Всі, у тому числі ті, хто про неї пише. Коли правда замовчується, коли затикають рота, коли за правду переслідують – обов\’язково пануватиме царство брехні, а вже з нього – будь-який злочин, на будь-якому рівні.

– На Вашу думку, Владико, чи може оздоровити політичне життя нашого суспільства об\’єднання Українського Православ\’я, про що сьогодні так багато точиться розмов і прогнозів?

– Я у цьому був завжди переконаний, а після всіх останніх бурхливих подій ще більш підтримую прагнення нашого Синоду якнайшвидше та ефективно знайти канонічні шляхи подолання церковного розколу. Всі об\’єктивні підстави для цього є. Слід визнати, що агресивні наміри російського керівництва стосовно України лише зміцнили патріотичний дух нашого суспільства, а ідея об\’єднання Українського Православ\’я знайшла широку підтримку серед простих вірян. Я думаю, що існуючі нині канонічні розбіжності будуть подолані, всі страхи розвіяні, а ми зрештою станемо повноцінною, монолітною нацією із монолітним Православ\’ям, яке бере свої витоки від Київської Русі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x