У Черкасах відбувся фестиваль «Погляд з темряви» (ФОТО)

У Черкасах відбувся фестиваль «Погляд з темряви» (ФОТО)

Фестиваль «Погляд з темряви» для людей з порушенням зору відбувся в Черкасах 8 вересня. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Мета заходу полягає в налагодженні комунікації між людьми із порушенням зору та соціумом, ознайомлення із світосприйняттям і талантами учасників, а також подолання певних психологічних бар’єрів.

У межах фестивалю відбувся концерт, на якому учасники декламували вірші, а також презентували танцювальні та вокальні номери. У концерті взяли участь близько 50 людей. Виступали як аматори, так і професійні виконавці, переможці та лауреати різних творчих премій.

– Випадкових перемог не буває. У цьому можемо переконатися сьогодні на фестивалі, адже щодень кожен учасник вдосконалюється. Ми не лише показуємо власні здобутки, але й заявляємо, що можемо бути корисними. Для дітей це також важливо, адже вони знайомляться і спілкуються з іншими людьми. Такі заходи дарують віру в себе, а також допомагають соціалізуватися, – зазначила голова правління Черкаської обласної та міської організації УТОС Алла Козлова.

Під час заходу дві групи учнів спеціальної школи виконали музично-ритмічні номери – грали на ложках та склянках. Керівниця їхнього гуртка Марина Огурцова розповіла, що виступи на сцені додають дитині впевненості у власних силах.

–Ми розуміємо одне одного з півслова. Якщо в дитини є музично-ритмічний слух, то проблем під час репетиції чи концерту не виникає. Учні просто запам’ятовують рухи, як у танці. На фестивалі ми презентували один із номерів, які виконували минулоріч, але вдосконалили. А ще один новий – гру склянками. Учили цей номер тиждень. Насправді, техніка важка, тому я запропонувала це дітям, які вже професіонали і займаються цим близько 5 років, – додала керівниця.

Окрім цього, на заході презентували фотовиставку Олега Крячка, а також експонували роботи Олександра Якимовича під назвою «Життя незрячих очима зрячих» (моделями були люди з порушенням зору). Гості заходу мали змогу ознайомитися із виробами ручної роботи, що виконані різними техніками (вишивка хрестиком, бісером та макраме та інше).

Представниця Смілянська ТПУ УТОС Наталія Ромащенка розповідає, що понад усе прагне допомогти у розвитку людям, які проживають у сільській місцевості та мають порушення зору.

–Сьогодні чотири учасники приїхали на фестиваль. У нашій сільській місцевості немає локальних гуртків. А мені хотілось би, щоб талановиті люди мали змогу розвиватися, – сказала Наталія Ромащенко та додала, що на виставці презентовані її роботи з бісеру та вишивка хрестиком. В її творчості переважає релігійна тематика, хоча жінка зізнається, що любить і природу та живопис. Майстриню мотивують до творчості її рідні, друзі та колеги.

Захід відбувся за фінансової підтримки департаменту соціального захисту населення.

–Ми постійно підтримуємо різні організації. Відповідно до постанови, вже два роки департамент спрямовує кошти не на статутну діяльність організацій, а на реалізацію проєктів та різних творчих заходів, – зауважив директор департаменту соціального захисту населення Руслан Чикало та додав, що такі фестивалі потрібно проводити, адже вони допомагають інтегрувати та адаптувати людей з порушенням зору.

Підготувала: Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x