Зірвані квіти Холодного Яру

Зірвані квіти Холодного Яру

Уже кілька тижнів у Холодному Яру на Черкащині квітує унікальний підсніжник складчастий. Рослина, здебільшого, росте в гірській місцевості, а для рівнин, тим паче центральної України, незвичайне явище. Хоча, дуже красиве й привабливе. Манить підсніжник не лише туристів із усієї області, а й браконьєрів, охочих заробити на продажу квітів. Саме тому вже кілька років поспіль на початку березня активізуються й екозахисники, і студенти, і волонтери для цілодобового чергування. Усе, аби захистити Холодний Яр від розкрадання червонокнижної рослини. Нині місцину й квіти бережуть понад 70 волонтерів.

– Уже 16-й рік поспіль викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького беруть безпосередню участь в охороні місць зростання підсніжника складчастого в урочищі Холодний Яр, – наголошує начальник науково-методичного відділу, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Максим Гаврилюк. – Протягом останніх років на наших очах заказник «Білосніжний» перетворився на місце масового паломництва – у вихідні сюди приїжджають по 300-500 людей, щоб помилуватися цією красою. У період квітування заказник відвідує декілька тисяч людей. Шістнадцять років тому такого навіть уявити не могли. Хочеться вірити, що ми є свідками зміни екологічної свідомості українського суспільства. Зауважте, люди їдуть подивитись не на пеньки зрубаних дерев чи свіжі посадки лісових культур, усіх цікавить щось унікальне. Інтерес до Холодного Яру щороку зростає. Потроху усвідомлення необхідності реального збереження природи цього урочища формується у лісників.

Зірвані квіти Холодного Яру

Цього року підсніжник складчастий квітує на 5 ділянках заповідного урочища. Біля кожної волонтери встановили по табору та чергують там цілодобово. Зауважують, що з місцевих мало хто наважується зривати унікальні рослини, адже знають і про патрулювання, і про відповідальність – штраф. А шкоди завдають саме приїжджі горе-збирачі квітів, оскільки зривають рослину в букети з самими цибулинками, що унеможливлює її подальший ріст. Водночас фахівці-біологи попереджають тих, хто купує унікальний первоцвіт, вірячи, що його можна вирости вдома на клумбі. Саме ця рослина росте лише в диких умовах, тому слід бути свідомішими й не брати участі в знищенні популяції підсніжника. Держава ж передбачає штраф за знищення однієї такої квітки у розмірі 49 гривень, а за продаж – до 1700 гривень. Проте порушників до відповідальності може притягти лише екологічна інспекція, й тільки у випадку беззаперечних доказів.
Фотограф Анатолій Штока, більш відомий на Черкащині під псевдонімом Мандрівник та своїми світлинами Черкас й області, також цього року відвідав урочище Холодний Яр під час буйного квіту підсніжника й поділився своїми враженнями.

– Цей період стає головним болем людей, які присвячують себе охороні навколишнього середовища. Цілодобово, практично безвідлучно, вони несуть свою вахту з охорони території заказника, – оцінив складну роботу волонтерів та студентів фотограф. – Треба сказати, що серед відвідувачів трапляються елементи, для яких цивілізовані правила поведінки в заказнику не є прийнятними. Цим горе-туристам украй необхідно заїхати туди автівкою, гарно потоптатися по квітах, пофотографуватися лежачи чи сидячи на килимі з квітами. Трапляються й охочі нарвати собі букетик задля хвилинного задоволення (який зав\’яне через півгодини і буде викинутий на дорозі), навіть не думаючи, яку шкоду вони наносять природі й Холодному Яру. Цього року охоронці навіть змушені відгородити стрічкою територію квітів від відвідувачів, аби не допустити витоптування рослин. Окремою спільнотою є порушники, які масово вирізають (а часом і викопують з цибулинками) квіти для торгівлі на ринках. Тож в охоронців вистачає роботи – як удень, так і вночі.
Підсніжник складчастий у Холодному Яру даруватиме свій квіт ще кілька тижнів. Сподіваємося, що за цей час і волонтерам, і студентами, і просто відвідувачам заповідника вдасться зберегти квіти від знищення і підняти рівень екологічної свідомості черкащан на значно вищий. Адже природу варто берегти не лише за її красу, а й тому, що це – наш дім.

Олена Столяр,
фото MandrivnicCherkasy
(Анатолій Штока)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x