«Байдужість вбиває»: черкасці вимагають відкритого розгляду справи загибелі дитини (ФОТО)

«Байдужість вбиває»: черкасці вимагають відкритого розгляду справи загибелі дитини (ФОТО)

Мирна акція на підтримку хлопчика, який помер від тяжких ушкоджень, відбулася біля Черкаської обласної прокуратури 13 вересня. Про це повідомляють журналісти інформаційного агентства «Нова Доба».

Метою акції є приверненні уваги соціуму до інциденту та домашнього насильства загалом, відкритого розгляду справи та справедливого суду. Гаслом заходу стали слова «Байдужість вбиває». Активісти зібралися з плакатами: «Чому суспільство мусить працювати замість поліції?», «Вимагаємо онлайн-трансляцію засідань», «Вимагаємо перевірки соціальної служби та навчальних закладів на бездіяльність».

Як повідомила організаторка мирної акції Тетяна Кобець, учасники вимагають, аби засідання були відкриті. За її словами, поліція із початку «заминала» цю справу, аж поки не взялася прокуратура.

– Є інформація, що синці були виявлені на хлопчику, ще коли він був у садочку. Тоді писали заяву в опікунську раду про те, що дитину били ще рік тому. Є багато тих, хто знає про цю ситуацію. Потрібно провести перевірку освітніх закладів, де навчалась дитина. На мою думку, батьки теж винні. У дитини пролежні, тобто, за цей час вони мали б приїхати додому, або хоча б поцікавитися про стан дитини, – зауважила Кобець та додала, що хоче, аби суд відбувався у відкритому слуханні або хоча б вели онлайн-трансляцію.

Як зазначила організаторка, вона разом із небайдужими черкасцями зібралася, щоб усі зрозуміли, що вони можуть відстоювати права своїх дітей та інших, тому що дітей чужих немає.

– Поліція два тижні не може дізнатися, чи була мати на операції, чи ні. Це оперативне втрачання робиться три дні. Як це мати не дзвонила дитині? У мене троє дітей, якщо я залишаю їх у бабусі чи в тітки, то постійно дзвоню і перевіряю, як справи. Дитина лежала не свідома, а мати не знала що з нею. Як це так? Чому батьки не ув’язнені? Чому соціальна служба не вилучила меншу дитину? – сказала Олена Папуша.

Віола Скорикова також прийшла на акцію, розповідає, що потрібно відстоювати цю ситуацію та досягти справедливого розгляду. Говорить, що слідкувала за перебігом подій і плакала, коли дізналася, які травми отримала дитина.

Я прийшла тому, що не можу витримати такого безпорядку в місті. Ми живемо в цивілізованій країні. У мене немає просто слів, одні емоції. Як це може бути – так закатувати дитину. І чому батько та мати так спокійно про це розповідають. Ми прості люди так емоційно це сприймаємо, а вони… Чому закрите розслідування? Чому людям не дають публічно його бачити. Ми що повернулись у 90-ті? – зазначила учасниця акції Марина Радченко.

Активіст Ігор Зайчук зауважив, що Вікторію Лясову вже раніше підозрювали в інших злочинах, але під варту жінку тоді не взяли. За його словами, він та інші небайдужі мають обов’язок виходить під суди й ставити питання, озвучувати тези, які їх хвилюють.

Під час акції пам’ять загиблого Андрія вшанували хвилиною мовчання. До учасників акції вийшов прокурор Дмитро Чустрак. Він зауважив, що суспільство буде поступово інформуватися про стан слідства, залежно від того, наскільки дані можна поширювати через таємницю слідства.

Як повідомив прокурор, мати та вітчим перебувають у Черкасах. Із ними виконується низка слідчих дій, які необхідні для встановлення всіх обставин.

– Щодо трансляцій та закритих засідань –  це судове рішення, яке прокуратура не регулює. Де була мати, вітчим, про що вони спілкувались – про все це буде надана відповідь пізніше, коли вже не буде таємниці слідства. Говорити про результати досудового розслідування будемо після конкретних слідчих дій, – зауважив Дмитро Чустрак.

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x