Податкова амністія: скільки треба сплатити декларанту?

Податкова амністія: скільки треба сплатити декларанту?

Особливість добровільного декларування не лише у визнанні доходів, з яких не сплачено податки, а й у одноразовій сплаті окремого зобов’язання, збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

Сума збору, зокрема, буде становити 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, щодо об’єктів рухомого і нерухомого майна та інших активів, які зареєстровані, знаходяться в Україні. Але якщо для декларанта разовий 5% платіж завеликий, то він, як альтернативу, може обрати ставку 6%, але зі сплатою збору трьома рівними частинами щорічно.

Збір у розмірі 9% передбачений щодо валютних цінностей, розміщених за кордоном на рахунках у банках або які зберігаються у фінансових установах, а також щодо об’єктів рухомого і нерухомого майна та інших активів, які зареєстровані (знаходяться) за кордоном. Але у разі сплати збору з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року ставка збору зменшена до 7%. Можлива альтернатива, сплата збору за ставкою 11,5% трьома рівними частинами щорічно.

Базу для нарахування такого збору декларант-доброволець вказуватиме саме у декларації. Але щоб її підтвердити, необхідно разом із декларацією подати копію документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування. Сплатити збір слід буде протягом 30 календарних днів з дати подання добровільної декларації. У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору, добровільна декларація буде вважатися неподаною та на декларанта не поширюватиметься звільнення від відповідальності.

 

Зверніть увагу: якщо у декларанта є готівкові кошти, які він вирішив задекларувати, то ще до подання декларації йому доведеться розмістити їх на спеціальних рахунках у банках. Порядок відкриття таких рахунків розробить Нацбанк. Між іншим, щодо таких коштів будуть здійсненні заходи фінансового моніторингу. Тобто у разі необхідності банк буде встановлювати джерела походження коштів.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x