Уперше трансплантацію кісткового мозку від іноземного донора зробили в Черкасах (ВІДЕО)

Уперше трансплантацію кісткового мозку від іноземного донора зробили в Черкасах (ВІДЕО)

Трансплантацію стовбурових клітин від неродинного донора провели вперше в Черкаському обласному онкологічному диспансері. Про це повідомляють журналісти «Нової Доби».

Черкащанка дізналася про хворобу кілька років тому, тоді їй діагностували гостру мілоїдну лейкемію. Лікування проходила в «ОХМАТДИТІ», лікарям удалося досягнути ремісії, але вже в квітні цього року стався рецидив. Медики пояснили, що дівчині необхідно зробити трансплантацію кісткового мозку, адже це шанс на повноцінне одужання.

У Черкаському онкодиспансері почали робити трансплантацію кісткового мозку з 2019 року, від іноземного донора провели вперше.

Черкащанка Еліна розповідає, що разом із рідними збирала документи, аби зробити трансплантацію в Туреччині, але в останній момент дізналися, що такі операції проводять у Черкасах.


– Батьки дуже зраділи. Мама довіряє більше українським лікарям. Тим паче так їй легше слідкувати за моїм станом, – зауважила пацієнтка. – Я дуже хочу жити здоровим, повноцінним життям. Побоювання вони досі є, адже це важка процедура. Я дуже вдячна донору. Радію, що є люди, які ось так можуть допомагати іншим – вони віддають частинку себе, щоб інші мали шанс жити.

Мама пацієнти Наталя розповідає, що зраділа, коли дізнавалася, що трансплантацію можна зробити в Україні.


– Я дуже рада, що наші лікарі перейшли на такий рівень і можуть проводити трансплантації. В онкодиспансері дуже хороше ставлення. Для пацієнта стараються зробити максимально все, щоб він відчував себе комфортно. Спочатку ми дуже переживали, чи знайдеться донор. Тому вдячна йому і сподіваюсь, що вдасться колись зв’язатися хоча б по скайпу із рятівником і подякувати особисто, – додала мама Еліни.

В онкодиспансері за весь період виконали понад 50 аутологічних трансплантацій кісткового мозку дорослим пацієнтам та дітям, а також одну алогенну родинну.


– Пошук донора здійснив Український реєстр донорів кісткового мозку, він же забезпечив обстеження та отримання клітин. Дітям трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора вже робили, з 2020 року виконано трансплантацію кісткового мозку 11 дітям, дорослим ще ні, ми перші, – сказав директор Черкаського онкодиспансеру Віктор Парамонов.

За словами директора, пацієнтка лікується вже кілька років. У Черкаському онкодиспансері дівчину готували до трансплантації: провели високодозову хіміотерапію за спеціальною програмою. Тобто, медики препаратами знищили кістковий мозок пацієнтки із пухлиною, аби на це місце підсадити дібрані лабораторно-молекулярно клітини.

– Потрібно, щоб клітини прижилися і почали розмножуватися, диференціювати і вирости в повноцінні еритроцити, лейкоцити, тромбоцити та інші корисні для людини елементи крові. У середньому потрібно чекати близько 10 днів, коли кістковий мозок почне працювати в пацієнта, – додав Парамонов.

Транспортували кістковий мозок із Німеччини літаком. Після забору біоматеріалу фахівці мають діяти оперативно, адже за 72 години мають перевезти та виконати переливання клітин реципієнту. Зберігається трансплантант у спеціальній сумці з дотриманням температурних умов.

Керівник ГО «Український реєстр донорів кісткового мозку» Роман Куць розповів, що трансплантація кісткового мозку потрібна людям із досить важкими захворюваннями і, здебільшого, це є єдиним методом порятунку. За його словами, співпраця із Світовим реєстром донорів кісткового мозку почалася ще в 2018 році, коли Український реєстр донорів кісткового мозку долучився до них.  Відтоді він проводить пошуки, забезпечує отримання клітин з будь-якої країни світу. Також напрям донорства і трансплантації популяризують в Україні. Станом на сьогодні близько п’яти тисяч громадян зареєструвалися до Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Привезений зразок біоматеріалу передали в лабораторію, де фахівці провели детальний аналіз транспланта і вже після остаточних результатів та підрахунку необхідної кількості клітин для пересадки, розпочали переливання. До того трансплантат тримали в спеціально обладнаному кріосховищі.

За словами народної депутатки Оксани Дмитрієвої, в Україні поступово розвивають трансплантаційний напрям. Зараз до пілотного проєкту доєдналося 40 центрів, які роблять трансплантацію.

– Це пілотний проєкт. Найголовніше, що пацієнтам не потрібно збирати великих коштів, усі трансплантації роблять за рахунок держави, – зазначили Дмитрієва і додала, що зараз триває процес вдосконалення закону і вона з колегами вносить правки, аби покращити цей напрям, адже важливо зробити все, щоб пацієнти не їхали за кордон, а робили трансплантацію в Україні.

Генеральний директор «Українського центру трансплант-координації» Дмитро Коваль зазначив, що проблема відсутності таких операцій в Україні пов’язана з недостатністю потенційних донорів кісткового мозку.

– Ми знайшли механізм та забезпечили його виконання, коли недержавний реєстр, який сертифікований Всесвітнім реєстром донорів кісткового мозку, може забезпечувати наших пацієнтів трансплантатом із усього світу. Задля цього МОЗ вжило також необхідних заходів. Сьогодні ми бачимо результати цієї роботи. До сьогодні такі трансплантації робилися лише дітям і нарешті алогенну неродинну трансплантацію кісткового мозку зробили дорослій людині. На сьогодні це певний прорив, який дає можливість розвивати трансплантаційний напрям в Україні.

Черкаські фахівці під час трансплантації консультувалися із завідувачем відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» Олександром Лисицею.

Після трансплантації стовбурових клітин пацієнтка перебуває під доглядом лікарів протягом ста днів, адже триває період відновлення кісткового кровотворення та спостереження.

Підготувала: Дар’я Роженкова

Реклама

5 2 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x