«Ми маємо дарувати дітям радість, а не потерпати від реформ»

«Ми маємо дарувати дітям радість, а не потерпати від реформ»

Про державну музичну школу звенигородчани мріяли ще в 1920 році. На громадських засадах її організували при Народному університеті ім. Драгоманова. Ініціатором створення державної музичної школи в м. Звенигородка був завідувач відділу культури з 1952 року Михайло Дементійович Шевченко, який здійснив свій задум спільно з працівниками обласного управління культури. Із 1955 по 1962 рік директором школи був Володимир Іларіонович Тарнапольський, на долю якого випало створення і початок діяльності закладу. У 1960 році наказом управління культури школу перевели у підпорядкування районного відділу культури. З 1 серпня 1962 року директором музичної школи м. Звенигородка призначили випускника Івано-Франківського музичного училища Івана Федоровича Цимбалістого. На той час школа мала філіали в м. Ватутіне та в с. Шевченкове.

Із появою нових спеціалістів народжуються нові творчі колективи, зокрема ансамбль бандуристів, оркестр народних інструментів, хоровий колектив, ансамбль бандуристів в с. Шевченкове. Це були перші колективи серед музичних шкіл області після гуртів Черкас та Умані. Водночас із учнівськими колективами з’являються і творчі колективи викладачів. Це ансамбль баяністів, чоловічий вокальний ансамбль, який неодноразово був володарем бронзових медалей республіканських фестивалів.
Враховуючи високу якість роботи колективу школи на чолі з директором, у 1965 році єдина в Черкаській області Звенигородська музична школа отримала право на підготовку керівників самодіяльних хорів на десятимісячних обласних курсах, що вирішило кадрову проблему керівників хорів в області. Колектив школи підтримав ініціативу директора на закріплення викладачів за творчими колективами сільських будинків культури та клубів для надання шефської допомоги.

Відкриття новозбудованого приміщення школи відбулося 1 вересня 1979 року на честь Міжнародного року дитини. Звенигородську дитячу музичну школу реорганізували в Звенигородську дитячу школу мистецтв.
Із 1991 по 2001 рік директором ДШМ працював Олександр Миколайович Комаренко. За час його керівництва школа опанувала нові форми й методи навчання, учні досягали високих результатів у навчанні та гідно представляли район на обласних та всеукраїнських конкурсах, олімпіадах, виставках. Випали на його долю і часи фінансової нестабільності, кризи, недостатнього забезпечення, скорочення посад і навчальних планів, але він зберіг традиції школи, працював і забезпечував діяльність закладу.
На сьогодні в Звенигородській школі мистецтв навчається 400 дітей. Функціонує 4 відділи: фортепіано, народний, оркестровий, теоретичний і 4 класи: театрального, образотворчого, хореографічного мистецтв і клас сольного співу. Очолює навчальний заклад Людмила Комаренко. Директорка зазначає: щороку школа має багато вступників, а це свідчить про професійний рівень підготовки учнів.

− Успіх в усіх починаннях та навчанні – це заслуга викладачів, − говорить Людмила Дмитрівна. А викладачі цієї школи люблять свою роботу, дітей та творчо працюють на заняттях. У навчальному закладі діє значна кількість дитячих колективів: ансамблі кларнетистів, бандуристів «Україночки», домристів «ДО-РЕ-ЛЯ-МІСС», скрипалів «Веселі ноти», сопілкарів «Перлина», оркестр народних інструментів «Візерунки», хореографічний колектив «Заморочки», а також − справжній ляльковий театр «Буратіно». До речі, усі ляльки-рукавички й декорації до нього виготовляли учні класу образотворчого мистецтва. Крім того, у школі діють і викладацькі творчі колективи: «Барви» − оркестр народних інструментів, «Горицвіт» − інструментальний ансамбль, тріо скрипалів «Класик-стиль» та вокальний ансамбль «Мелодія». Мені б хотілося сказати слова особливої вдячності всім викладачам нашого закладу, які в будь-які часи віддають усіх себе справі, розуміючи, що всі труднощі лише дочасні, а мистецтво − вічне!

Зараз у школі тривають ремонтні роботи, які планують завершити найближчим часом. А вже зробили чимало: повністю реконструювали концертну залу. Там замінили «одяг» сцени, підлогу, встановили енергозберігаючі вікна та театральне освітлення сцени; на території школи поставили огорожу, зараз завершують облаштування вбиралень.
Та попри це в навчальному закладі постійно проходять концерти, зокрема нещодавно зі звітом для батьків виступив фортепіанний відділ, в якому родзинкою вечора стали продемонстровані на екрані малюнки вихованців образотворчого мистецтва відповідно до кожного твору. Продовженням стали звіти народного та оркестрового відділів.
− А ще нещодавно учні спільно з викладачами класу хореографії підготували хореографічну виставу «Котигорошко. Новорічна круговерть», яку демонстрували тричі з повним аншлагом. Хотілося б зазначити, що подібні спектаклі не рідкість у навчальному закладі, − розповідає директорка навчального закладу. − Усі вистави в нашій школі театралізовані, до того ж на професійному рівні, адже наш викладач фортепіано Інга Загородня має вищу режисерську освіту.

Єдине, чим стривожені й водночас обурені в школі – це можливістю реформування мистецьких шкіл. Тому вже не однократно викладацький склад звертався з листами до Міністерства, влаштовували флешмоби. Активно підтримують викладачів і батьки учнів.
− Якщо нас не почують звідси, ми поїдемо в Київ, у жодному разі не мовчатимемо, − коментує Людмила Дмитрівна. − Наш заклад потрібний громаді району. Результати нашої роботи видно постійно, адже наші учні мають значну кількість перемог у міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсах. Ми маємо дарувати радість дітям, навчати їх прекрасному − мистецтву, а не потерпати від чергових реформ.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x