Велика родина вітамінів В

Велика родина вітамінів В

Вітаміни групи В – водорозчинні вітаміни. З їжі вони відразу надходять у кров. І так само швидко покидають наше тіло, адже не накопичуються в тканинах.

Вітаміни групи В беруть участь у клітинному метаболізмі, енергетичному обміні і забезпечують нормальне функціонування нервової системи. Також від цього комплексу вітамінів залежить робота імунітету, здатність справлятися зі стресами, з розумовими та емоційними навантаженнями.
Раніше до вітамінів групи В зараховували тільки 12 речовин – від В1 до В12. Але вивчення будови кожного елемента групи засвідчило, що деякі з них є вітаміноподібними речовинами або виробляються вже в людському організмі. До таких належать В4, В8, В10 і В11.

В1 (тіамін) сприяє перетворенню білків, жирів і вуглеводів в енергію. Впливає на роботу нервової системи і розумові здібності, сприяє зміцненню волосся. Міститься в оболонках зерен злакових, у хлібі з борошна грубого помелу, у вівсяній та гречаній крупі.
В2 (рибофлавін) бере участь в обмінних процесах, потрібен для забезпечення функції зору, синтезу гемоглобіну, хорошого стану шкіри і слизових оболонок. Його джерела — молочні продукти, курячі яйця, м’ясо, печінка, а також горіхи.
В3 (нікотинова кислота, ніацин, РР) необхідний для звільнення енергії з харчових речовин, бере участь у синтезі білків і жирів, виробленні гормонів. Потрібен для підтримки психічної рівноваги і здоров’я шкіри. В3 міститься в печінці, горіхах, білих грибах, курячих яйцях, бобових.
В4 (холін) – вітаміноподібна речовина. Відіграє роль у забезпеченні діяльності нервової системи, покращує процеси пам’яті, безпосередньо впливає на жировий обмін і захист печінки. Деяку кількість В4 організм може виробляти самостійно. Міститься в яєчному жовтку, печінці, дріжджах, горіхах, пророщених зернах пшениці.

В5 (пантотенова кислота) бере участь в обміні речовин, відповідає за відновлення тканин, забезпечує захист шкіри і слизових від інфекцій. Основні його джерела – дріжджі, яєчний жовток, субпродукти, кисломолочні продукти, горіхи, м’ясо, риба, цільнозерновий хліб. У невеликих кількостях може синтезуватися в організмі мікрофлорою кишечника.
В6 бере участь вуглеводному обміні, в синтезі нейромедіаторів, включаючи «гормон щастя» серотонін, сприяє утворенню червоних кров’яних тілець, бере участь у синтезі гемоглобіну, а також поліненасичених жирних кислот. Регулює діяльність нервової системи. Джерело В6 – білкові продукти.

В7 (біотин) входить до складу низки ферментів, які керують вуглеводним і жировим обміном. Бере участь у процесах регулювання рівня холестерину. Покращує стан шкіри, волосся, нігтів. Найбільше В7 міститься в печінці, бобових, яйцях, горіхах, темно-зелених овочах. Синтезується здоровою мікрофлорою кишечника.
В8 (інозитол) – вітаміноподібна речовина, за функціями схоже з холіном. Зменшує накопичення жиру в печінці, виконує роль антиоксиданту і антидепресанту, відновлює структуру нервової тканини, необхідна для здоров’я шкіри. Виробляється організмом самостійно.
В9 (фолієва кислота, фоліацін) необхідний для нормального виробництва амінокислот, з яких синтезуються білки і ДНК. Тому В9 потрібен для правильного розвитку дитини в утробі і відновлення організму вагітної. Джерела вітаміну В9 – овочі темно-зеленого кольору, бобові, м’ясо, молоко, жовтки яєць.

В10 (параамінобензойна кислота) – вітаміно­подібна речовина, що активізує кишкову мікрофлору, бере участь у процесі засвоєння білка і виробництві червоних кровяних тілець. Міститься в картоплі, зернових, пивних дріжджах, горіхах, грибах, молочних продуктах, нирках, печінці, яєчному жовтку. Синтезується мікрофлорою товстого кишечника.
В11 (левокартинін) – вітаміноподібна речовина. Покращує роботу мозку, серця, нирок, м’язів, необхідна при фізичних навантаженнях. Основні джерела – пророщена пшениця, дріжджі, молочні продукти, м’ясо, риба.

В12 (ціанокобаламін) сприяє кровотворенню, захищає нервові волокна від руйнування, впливає на відновлення клітин. Міститься в продуктах тваринного походження.
Нестача вітамінів групи В може бути наслідком неповноцінного харчування, викликана впливом на організм токсичних речовин і застосуванням лікарських препаратів. Іще дефіцит вітамінів цієї групи може з’явитися при захворюваннях кишечника або після операції на шлунково-кишковому тракті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x