Новий робочий тиждень в області буде прохолодним

Новий робочий тиждень в області буде прохолодним

Із 3 вересня, що на два тижня раніше кліматичних строків, на Черкащині встановився осінній режим погоди. Атмосфера налаштовується до найскладнішого у погодному відношенні холодного періоду року.

 

Активний європейський циклон «Роланд», який над північними районами України розкрутився до великих висот, проявив себе у минулі вихідні значними дощами. Так, метеостанції Черкаси, Золотоноша, Чигирин та Сміла за 2−4 години зафіксували 23−33 мм дощу, а це 50−60 % місячної норми опадів, що відповідає небезпечному метеорологічному явищу І рівня небезпечності. Дощі поповнили вологозапаси в ґрунті, одночасно погіршили умови для збирання соняшника, кукурудзи та сої.

До речі, в останні 10 років на площах під сівбу озимини на цей час спостерігалася засуха, найбільш масштабна у 2019 та 2020 роках. Наразі зволоження верхніх шарів ґрунту на полях, де планується посів озимини, достатнє. Запаси продуктивної вологи на більшості площ достатні − в орному шарі 21−30 мм, лише у крайніх західних районах недостатні – 15−20 мм. А враховуючи, що ґрунт теплий, 10-сантиметровий шар прогрітий до 17−19º − це сприятиме швидкій появі сходів озимини на вже засіяних площах.

 

За синоптичною класикою, циклон відрив доступ арктичному повітрю у наш регіон, тому новий робочий тиждень розпочався некомфортною погодою. Атмосферні фронти продовжують дестабілізувати атмосферу, і до п’ятниці переважатиме хмарна, волога з рвучким вітром холодна погода, що більш відповідатиме другій декаді жовтня. Відчуття осені буде повною мірою. Температура вночі 1−6º тепла, у понижених формах рельєфу на поверхні ґрунту можливі заморозки 0−3º, вдень 6−11º тепла. Повідомляють у Черкаському гідрометцентрі.

 

За попередніми розрахунками, у найближчі вихідні погода стабілізується, тепло повернеться. Температура вночі 4−9º тепла, вдень 10−15º.

 

 

22 вересня день осіннього рівнодення – це період, коли починається справжня осінь. Саме цього дня Сонце, перетнувши небесний екватор, переходить із північної півкулі у південну. Таким чином, спочатку ніч і день тривають по 12 годин, а потім ніч починає переважати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x