Кам’янчани відзначили 100-річчя Української революції

Кам’янчани відзначили 100-річчя Української революції

Відповідно до Указу Президента 2017 рік проголошений Роком Української революції 1917-1921 років. Відзначення річниці спрямоване на вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу, визнання історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та утвердженням української державності у формі Української Народної Республіки, Української Держави і Західноукраїнської Народної Республіки та їх значення для відновлення Україною незалежності у 1991 році.

Біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, 17 березня, відбулись урочисті заходи присвячені річниці Української революції 1917-1921 років.

Ведучий заходу, завідуючий музеєм О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського Олександр Мушта, розповів присутнім про історію Української революції та утворення Української Центральної Ради.

«Українська демократична революція, яка розпочалася у березні 1917 року стала переломним моментом української історії. Сьогодні Україна захищаючи територіальну цілісність та суверенітет від російської агресії продовжує боротьбу за незалежність розпочату Українською революцією 100 років тому», – зазначив Олександр Мушта.
Керівник Кам’янського осередку Народного руху України, Олександр Нестерчук озвучив перелік видатних діячів українського національного руху ХХ ст. – від Грушевського до Чорновола, – охарактеризував їхні заслуги перед державою. Голова ГО «Народна рада Кам’янщини» Анатолій Глигало прочитав свого вірша «Роздуми пенсіонера», присвяченого сучасній ситуації – життя простого українця та заможного.
З початком Української революції 1917 – 1921 рр. відновлювалося національно-культурне життя. Особливо слід відмітити роль Т.Шевченка. Геній української нації невід’ємно асоціювався з відродженням України. Недивно, що його цитували і згадували ледь не в кожній новоутвореній українській газеті після 1917 року. «Заповіт» Кобзаря тривалий час замінював гімн України. На знак шани Тарасу Шевченку учні міських шкіл – Марія Щавєлєва, Юрій Рибчук та Влада Покуль – читали вірші Великого Кобзаря, а вихованка Будинку творчості Даринка Овсієнко заспівала пісню «На вулиці Миру».

Ірина Скорик

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x