На Черкащині циркулюватимуть чотири штами грипу

На Черкащині циркулюватимуть чотири штами грипу

Пік захворюваності на грип відбудеться у жовтні-листопаді в Україні. Про це повідомили в Центрі громадського здоров’я. Заступниця голови ОДА Лариса Кошова поінформувала про те, як запобігти хворобі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього сезону в Північній півкулі циркулюватимуть чотири штами грипу, як-от:

– вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;

– вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);

– вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);

– вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

– Ці штами ввійшли до складу вакцин проти грипу, які використовуватимуть в Україні, адже саме імунізація є найбільш ефектиним захистом від захворювання. Для українців цього епідсезону будуть доступні три вакцини: «Джісі флю» (Корея), «Ваксігрип» (Франція) та «Інфлувак» (Нідерланди), – зазначила Кошова.

Фото: пресслужба ОДА

За її словами, поки препарати перебувають у Державному експертному центрі на реєстрації. Вони з’являться в аптечній мережі до кінця тижня. Зокрема, очікується близько мільйона доз вакцин.

– Вакцинація від грипу є найкращою профілактикою від грипу. Пріоритетними групами для імунізації є особи, яким понад 60 років, люди з хронічними захворюваннями, вагітні, діти від 6 місяців і ті, хто постійно комунікує з іншими під час професійної діяльності – медичні працівники, освітяни, працівники транспорту, – зауважила заступниця голови ОДА.

Лариса Кошова додала, що вакцини не закуповують за кошти державного бюджету, а тому не є безкоштовними. Їх можуть придбати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

– Центр громадського здоров’я України другий рік поспіль співпрацює з програмою PIVI щодо передачі в межах гуманітарної допомоги вакцин для щеплення лікарів. Цьогоріч очікується близько 30 тисяч доз, що стануть безкоштовними для медиків, – наголосила фахівчиня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x