Відтепер черкащанам видаватимуть лише електронні лікарняні

Відтепер черкащанам видаватимуть лише електронні лікарняні

Заклади охорони здоров’я України видаватимуть лише електронні лікарняні  із першого жовтня. Пенсійний фонд і роботодавці отримуватимуть усі необхідні дані автоматично. Про це поінформували на сайті МОЗ.

Е-лікарняні матимуть дві частини. Медичний висновок – це документ після обстеження лікаря, в якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його в Реєстрі та завіряє електронним підписом. Пацієнт отримає про це смс-повідомлення.

Потім лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду (ПФУ). І там формується електронний листок непрацездатності – документ, за яким нараховуються виплати. Про це пацієнт отримає повідомлення на телефон від ПФУ. Роботодавець зможе побачити лікарняний працівника на порталі ПФУ.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, нині створено понад 1,1 мільйона електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність у 2 991 закладі 47 тисячами лікарів.

– Кожен зможе перевірити інформацію в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України. Завдяки цьому процес стане більш відкритим, а корупційні ризики зменшаться, – зауважив голова правління ПФУ Євгеній Капінус.

Інформацію, яка міститься в медичному висновку, лікар особисто завіряє електронним підписом. Тобто медпрацівник несе повну відповідальність за зазначені дані.

Спроба підробити документ – наприклад, видати лікарняний людині, яка не хворіла, – може призвести до позбавлення лікаря і навіть закладу медичної ліцензії. Цей процес контролюватимуть співробітники Фонду соціального страхування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x