Андрій Більда: «Вважаю себе частиною сім’ї Черкаського національного»

Андрій Більда: «Вважаю себе частиною сім’ї Черкаського національного»

Напередодні сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» розпочинає новий проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти.

 

Про навчання в Черкаському національному, заняття спортом та важливі навички розповідає Андрій Більда, голова Відділення Національного Олімпійського комітету в Черкаській області, Почесний президент Федерації триатлону України, радник голови Черкаської ОДА Олександра Скічка з питань фізкультури, молоді та спорту.

 

− Що Вам найбільше запам’яталося за період навчання?

− Пригадую найбільше перший курс, перша сесія, хвилювання, іспити. Навіть не так вступні іспити запам’яталися, хоча тоді майже всі іспити склав на відмінно, крім четвірки з гімнастики. Я закінчив перший у Черкасах фізико-математичний ліцей у школі №17. Ці предмети знав дуже гарно, вигравав олімпіади міські та обласні, але обрав спорт, а не точні науки. І як показало життя − вибір зробив правильним, жодного разу не пошкодував.

 

− Як Ваші рідні поставилися до того, що обрали спорт, а не точні науки?

− Мої батьки дали право самому обирати своє майбутнє. До того, із 14 років я почав займатися професійно спортом, спочатку морським та військово-прикладним багатоборствами, далі − триатлоном. Фактично всі рішення у своєму житті приймав сам. Тому вибір місця навчання та спеціальності − теж був за мною. Найскладнішим виявилася, мабуть як і для більшості студентів, перша сесія. Анатомія, біохімія та історія педагогіки − мав із цих дисциплін іспити. Анатомію і біохімію склав на відмінно, а от із історії педагогіки отримав трійку, це для мене тоді це стало шоком.

 

− Хто із викладачів був Вашим наставником, допомагав у спортивній кар’єрі?

− Оскільки я був багатоборцем: морським та прикладним, в інституті мій вид спорту записали багатоборство ГТО, потім називався поліатлон − потрібно було бігати, плавати, стріляти й кидати гранату. Моїми викладачами, які курували цей напрямок стали, Віктор Фіщук і Іван Глазирін. Вони мене супроводжували по спортивній частині весь час навчання.

 

 

− Які знання й навички, здобуті під час навчання, знадобилися в професійній сфері?

− Навчання фізичній культурі полягає в такій схемі: людина отримує знання, потім переносить їх в уміння й далі формуються навички, коли знання й уміння доводяться до автоматизму. Насамперед, навчання у закладі вищої освіти тим більше педагогічного профілю, прививає комунікативні навички, це дуже важливо і в навчанні, і в подальшому житті. Звичайно, всі дисципліни, що ми вивчали в житті згодилися. Наприклад, методика викладання − це не просто навчати, а навчати так, щоб твій учень показав достойні результати.

 

− Ваші побажання Альма-матер до ювілею.

− Я бажаю університету і педагогічному колективу бути сучасними, продовжувати шлях розвитку, адекватно змінюватися відповідно до вимог сьогодення. У Черкаського національного є традиції, є прекрасний педагогічний колектив, є історія успіху студентів. На сьогодні дуже важливо в цьому швидкоплинному часі відповідати тенденціям сучасності.

Бути сучасним і не втратити своїх багаторічних напрацювань − це вміння колективу, цієї педагогічної сім’ї, частиною якої я себе вважаю.

Усе інше в Черкаського національного вже є!

 

Спілкувалася Олеся Зінченко

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x