Як захиститися від туберкульозу? – коментар експерта

Як захиститися від туберкульозу? – коментар експерта

Олексій Корецький, завідувач відділення легеневого туберкульозу №4 КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер ЧОР»:
Як захиститися від туберкульозу? – коментар експерта
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що викликається мікобактерією туберкульозу. Прийнято вважати, що це хвороба легень, але насправді туберкульозом можуть вражатися практично всі органи людини (тому розрізняють легеневий та позалегеневий туберкульоз).
З 1995 року в Україні триває епідемія туберкульозу. Попри всі докладені зусилля, досі не вдалося зупинити цю небезпечну хворобу. Більше того, зараз широкого розповсюдження набула хіміорезистентна форма туберкульозу, яка важко піддається лікуванню. Торік у нашій області на кожні 100 тис. населення виявили 53 випадки захворювання.

Як передається туберкульоз?
Основний шлях передачі – аерогенний (тобто, через повітря, повітряно-крапельний). Інші шляхи – аліментарний (харчовий) та контактний – менш поширені. Внутрішньоутробне зараження є дуже рідкісним.
На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні такий, що кожен житель країни неодноразово контактує з хворими: у громадському транспорті, магазинах, кафе тощо, навіть не підозрюючи про це.

Фахівці виокремлюють такі групи ризику захворювання:
– соціальна – особи без постійного місця проживання, в’язні, пацієнти наркологічних та психіатричних установ, трудові мігранти;
– медична – особи з професійними захворюваннями легенів, хворі на цукровий діабет, ВІЛ-інфіковані, особи, які отримують імуносупресивну або променеву терапію та ін.;
– особи, які контактують із хворими на туберкульоз.

Які симптоми цієї хвороби?
На жаль, специфічних симтомів для туберкульозу немає, ми орієнтуємось на сукупність симптомів, особливо звертаючи увагу на обставини, що передували їхньому виникненню (можливий контакт із хворим на туберкульоз, супутні хвороби, несприятливі чинники-стреси, недоїдання та ін.). Імовірний також рецидив туберкульозу в тих, хто вже від нього вилікувався.
Про туберкульоз можуть свідчити такі ознаки, як: втрата маси тіла, погіршення апетиту, задишка, кашель із виділеннями мокроти або кровохаркання, біль у грудях, підвищена температура тіла, нічна пітливість, швидка стомлюваність. У разі наявності одного чи декількох симптомів слід звернутись до лікаря.
У 90 % людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – «відкриту» і незаразну– «закриту». «Відкрита» форма захворювання характеризується тим, що людина виділяє з харкотинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу, за «закритої» форми у виділеннях їх немає.

Як діагностують і лікують туберкульоз?
Для виявлення туберкульозу проводять рентгенологічне обстеження грудної клітки (флюорографію) та аналіз мокротиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу, дітям – туберкулінову пробу (реакцію Манту).
За умови своєчасного звернення за медичною допомогою та вчасної діагностики туберкульозного процесу, люди, які захворіли на туберкульоз уперше, зазвичай виліковуються.

Як захистити себе від зараження?
Щоб не захворіти, слід повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, вести здоровий спосіб життя, своєчасно проходити щеплення (БЦЖ). Оберігати себе від ВІЛ-інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом (ризик захворіти на туберкульоз у ВІЛ інфікованих у 20-30 разів вищий, ніж у здорових осіб).
У побуті важливо регулярно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання, ретельно мити харчі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x