Доторкнутись до наївного мистецтва − в Умані реалізовують проєкт «Диво на стіні»

Доторкнутись до наївного мистецтва − в Умані реалізовують проєкт «Диво на стіні»

Із липня по жовтень в Умані досліджували і популяризували творчість видатних художниць з Уманщини Ірини і Софії Гоменюк завдяки культурно-мистецькому проєкту «Диво на стіні». Усім охочим пропонували переглянути картини художниць, стати учасниками майстер-класів та долучитися до створення арт-об’єктів.

 

Ірина і Софія Гоменюк − художниці з Уманщини, вони народилися на початку ХХ століття і долі були не надто прихильними до них з самого дитинства. Коли Ірині було 11, а Софії два роки, дівчатка осиротіли — спочатку помер батько, за ним й мати залишила цей світ. Дівчата працювали у радгоспі, зуміли пережити Голодомори, зустріли кожна своє кохання. Але чоловік Ірини загинув у роки Другої світової війни. Софія з чоловіком після одруження оселилися у селі Кузьмина Гребля на Христинівщині. Ірина жила в Умані − доглядала літню вчительку і працювала санітаркою у водолікарні.

 

 

Їхні життя і творчість відображують всі складні перипетії українського ХХ століття, але вони у своїй творчості зуміли зберегти любов українського народу до всього живого. На жаль, тривалий час творчість сестер Гоменюк в Україні не була широко популяризованою, не була доступною для широкого кола відвідувачів. І ми дуже сподіваємося, що з реалізацією нашого проєкту ось це «Диво на стіні» стане доступним для уманчан, українців і світу, − розповідає науковий консультант проєкту «Диво на стіні» Ігор Опацький.

 

Пристрасть до розквітчування коминів, печей і стін сільських осель дівчата перейняли від талановитих батьків — тато Остап був різбярем і віршувальником, а мама — ткалею. Також своїми знаннями із майбутніми художницями щедро ділилась їхня тітка — Катерина Шелепко. І вони стали найкращими малювальницями у селі. Друга світова війна і повоєнні роки проминули без малювання, але у шістдесятих роках Ірина і Софія знову взяли саморобні із лісової трави пензлі і фарби до рук. А завдяки художнику і мистецтвознавцеві Нарцісу Кочережку про талант уманських художниць дізналися за межами Уманщини.

 

Перша виставка сестер Гоменюк відбулась у 1967 році в музеї Тараса Шевченка у Києві. Згодом були численні спільні і персональні виставки в Умані та Києві, заслужені звання і навіть телефільми про Ірину і Софію. Але останні 30-40 років про художниць найчастіше згадували хіба музейні працівники, краєзнавці, художники.

 

 

− Сестри Гоменюк за життя були визнаними майстринями з «наїву». Незважаючи на нелегку долю, їм вдалося створити понад тисячу власних елементів в орнаментиці. Феномен творчості геніальних мисткинь Ірини і Софії Гоменюк потребує масштабного осмислення не лише на краєзнавчому рівні, − говорить керівник проєкту «Диво на стіні» Наталія Білоус. − За час проєкту з липня по жовтень оцифровано картини Ірини і Софії Гоменюк, створено електронний каталог і видано друкований каталог розписів художниць, оформлено у рамки 20 робіт мисткинь, проекспоновано три виставки, створено три нові мистецькі локації, розписано стіни в Музеї культури і побуту Уманщини, записано інтерв’ю-спогад односельчан Софії Гоменюк, проведено 25 майстер-класів.

Сьогодні в Уманському краєзнавчому музеї зберігається 109 розписів сестер Гоменюк: пензлю Ірини належать 60, пензлю Софії − 49. І завдяки створеному в рамках проєкту «Диво на стіні» цифровому двомовному каталогу, який доступний на сайті музею, із творчістю талановитих сестер можуть познайомитися будь-хто і будь-коли.

 

 

 

Під час проєкту «Диво на стіні» уманчани і гості міста змогли побачити світ очима Ірини і Софії Гоменюк — відтворити авторські розписи Ірини і Софії Гоменюк та елементи Уманського настінного розпису. В рамках проєкту уманські художники написали близько 20 картин, надихаючись творчістю мисткинь. Одну зі стін Музею культури і побуту Уманщини відтепер прикрашають фриз «Хмелик» з розписів Ірини Гоменюк та картина Софії Гоменюк «Вінок рукам працьовитим». А на зовнішній стіні музею зображені основні елементи та символи настінних розписів Уманщини 1920-х років — «Дерево життя». А на день міста усі разом створили найбільший мобільний арт-об’єкт в Умані − усі охочі розмальовували розписами Ірини і Софії Гоменюк бутафорну хату.

 

 

− Проект «Диво на стіні» добігає свого кінця. Майже чотири місяці ми з вами вчилися розписам наших землячок Ірини і Софії Гоменюк. За результатами проєкту підготовлено також широку лінійку сувенірної продукції: еко-сумки, чашки, магніти, календарики, розмальовки і частина продукції вже передана для поширення серед уманчан і гостей міста, − менеджера проєкту «Диво на стіні» Тетяна Поліщук.

 

Проєкт «Диво на стіні» реалізується ГО «Світ компетенцій» в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, у співпраці з Уманським краєзнавчим музеєм, Управлінням освіти та гуманітарної політики, відділом економічного розвитку, транспорту та інвестицій Уманської міської ради.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x