У Черкасах лікарів знову навчатимуть не боятись пацієнтів з ВІЛ

У Черкасах лікарів знову навчатимуть не боятись пацієнтів з ВІЛ

Це стане можливим завдяки спеціальним тренінгам та відповідному проекту RESPECT під назвою: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, щодо представників груп найвищого ризику в медичних закладах України» та у рамках підпроекту «Толерантність в медицині – уміння жити разом». У Черкасах наразі вони будуть реалізовуватись етапно вже вдруге. Так, минулого року спеціальне навчання пройшли 700 лікарів шести медичних закладів міста. Нині тренінги буде продовжено. Відповідно, утрьох міських поліклініках, у Черкаській міській лікарні швидкої допомоги № 3, Черкаській обласній лікарні та Черкаській районній лікарні. Загалом буде проведено більше 30 навчальних тренінгів. Саме про це йшлося на зібрані головних лікарів та спеціалістів медзакладів, які було залучено до пілотного проекту. До речі, до нього Черкащина потрапила у числі 8 українських областей. Ідея проекту полягає у тому аби навчити медпрацівників політиці гендерної рівності та толерантному ставленню до людей, які живуть з ВІЛ. На Черкащині проект триватиме до листопада 2018 року.

Від ідеї до благородної роботи
Реалізатори проекту, а це − Черкаське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ СНІД» за фінансової підтримки ВБО Всеукраїнська мережа ЛЖВ, сподіваються на його продовження і в наступному році.
− Ми охопили увагою саме таке коло медзакладів та медпрацівників, аби якомога краще донести ідеї проекту із сподіваннями на найкращі результати. До того ж, проект має мотивувати і населення на бажання дізнатися про свій реальний статус через тестування на ВІЛ, − зауважила на початку конференції у прес-центрі «Нової Доби» голова правління ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олена Стрижак. − Цей проект допомагає нам ставати міцніше, так само як і нашим пацієнтам. Сподіваюсь, що за допомогою таких проектів ми разом зможемо запобігти поширенню епідемії СНІДу та попередити її. Як в нашій області, так і в Україні в цілому. Наші програми, утому числі – «пілоти» є самими інноваційними в Україні. В обласному центрі вже діє повноцінний Дитячий центр, який надає допомогу, як медичного, так і соціального характеру. Ми на порозі відкриття кризового центру для жінок( так само серед них можуть бути ті, які живуть із ВІЛ). Ми не зупиняємось на ньому, а продовжуємо впроваджувати гарні ініціативи.
У липні минулого року Україна підписала міжнародний меморандум «Швидкий стрибок». Він стосується питань призупинення та подолання епідемії ВІЛ по світу. Меморандум поставив за мету зробити це принаймні до 2020 року. А задля цього було вирішено орієнтуватись на показники за схемою 90-90-90.
− По-перше, 90 % ВІЛ-інфікованих повинні знати про свій статус. По-друге, інші 90 %, яким відомо про свій статус, мають обов’язково отримати та пройти антиретровірусну терапію. І, врешті, 90 % людей, які знають про свій статус та отримують антиретровірусну терапію, мають отримати повноцінне ефективне лікування, − пояснив про принципи подолання ВІЛ-інфекції головний лікар Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Петро Левченко. − По першому «90», у Черкаській області зроблено вже чимало. Головним чином перші успіхи стосуються тестування на первинній ланці. Видано відповідний наказ по обласному Управлінню охорони здоров’я про впровадження тестування у центрах сімейної медицини. Для них, зокрема передбачені кошти на закупівлю швидких тестів. До того ж протягом останніх років у країні триває процес децентралізації, який має допомогти у вирішені проблеми ВІЛ саме завдяки розвитку сімейного лікарства.
Петро Юрійович наголосив також, що Черкаська область за кількістю сайтів ОРТ-терапії на 10 тис. населення знаходиться на першому місті в Україні за параметрами доступності населення до якісної антиретровірусної терапії.
− Буквально за тиждень у Черкасах відбудеться обласна координаційна рада за участі голів районних державних адміністрацій Драбівського, Лисянського, Христинівського та Смілянського районів щодо надання ОРТ- терапії саме у цих районах, − повідомив він. − До кінця року кожен район Черкаської області матиме філіал закладу та змогу надати антиретровірусну терапію пацієнтам із ВІЛ- статусом, − додав він.

Лабораторія − на підтримку
Відомо, що наприкінці минулого року в Черкасах було відкрито лабораторію ПЦР на базі обласної дитячої лікарні. Там вже обстежено біля 700 хворих на ВІЛ. Лабораторія може не лише діагностувати ВІЛ-інфекцію, але й проводити вірусологічні та гормональні аналізи. Загальний обсяг інвестицій в лабораторію у вигляді обладнання склав близько 10 млн грн. Кошти було отримано від світового лідера у сфері охорони здоров’я фірми Abbott (США). Впродовж 2016 року на ремонти та облаштування приміщень було виділено кошти обласного бюджету в сумі 706 тисяч 800 грн. Окрім того, приміщення, де розташовується лабораторія, надане за сприяння обласної ради і оплата за оренду є лише символічною. Лабораторія оснащена імунохемілюмінесцентним аналізатором, який стає в пригоді для попередження передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, виявляє також онко- та кардіомаркери, гормональні порушення. Проточний флуориметр від донорів «Бекменкультер» (США) дає змогу проводити дослідження, необхідне для контролю імунітету при лікуванні ВІЛ-інфікованих, для розгорнутої імунограми у дітей та дорослих, виявляє онкомаркери. Невеличкий апарат − ампліфікатор вартістю 5 мільйонів гривень дозволяє проводити молекулярно-генетичні дослідження методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) в реальному часі та дає можливість визначити кількість вірусу в крові, виявити маркери різних інфекційних захворювань на їх ранніх стадіях: гепатитів, сифілісу, торч-інфекцій. Це те, що практикують у приватних лабораторіях і за це хворі дуже дорого платять. Послуга ПЛР для пацієнта є безоплатною та покривається бюджетним коштом, а собівартість одного такого дослідження складає 55 доларів.

«Небо і земля» в порівнянні з тим, що було
Так вважають головні лікарі, заклади яких є учасниками проекту. Завдяки спільним зусиллям вдалося подолати певні перестороги і медичних працівників стосовно пацієнтів з ВІЛ. Звісно, ВІЛ( СНІД) світовою спільнотою розглядається, як не виліковне і навіть смертельно небезпечне захворювання. Проте за ВОЗівськими критеріями, ВІЛ − не смертельний вирок, бо людина, яка у 20 років почала приймати відповідну терапію, може прожити завдяки антиретровірусні терапії 49 років. До того ж, така людина буде безпечною для оточуючих, бути незаразною в біологічному сенсі. Звісно, за умов ефективного лікування.
Тож, задля досягнення основної мети − подолання епідемії ВІЛ ( СНІД) потрібно дотриматись трьох головних моментів − надати людям вичерпну інформацію щодо небезпечної хвороби, допомогти зробити якісні лабораторні дослідження та за потреби надати широкий спектр медичної допомоги. Причому обстеження та лікування мають бути безкоштовними для усіх без виключення пацієнтів.
− Слід зауважити, що до кожного пацієнта лікар має поставитись , як до потенційного інфікованого на ВІЛ або на вірусний гепатит (і це цілком нормально, адже йому на момент спілкування не відомий його статусу), − вважає заступник головного лікаря Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД Ірина Білоус. − Епідемія не зупиняється, вона розповсюджується. І тому лікарі мають бути до цього готовими і розуміти, як надавати допомогу таким пацієнтам. Упродовж 5 років плануємо охопити навчанням практично всіх медичних працівників середньої ланки області.

Відмовляються лікувати, тому що бояться ?
На жаль у нас є лікарі, які відмовляються лікувати інфікованих. Про це розповідає керівник тренінгового напряму проекту Тамара Борисова.

− Під час впровадження минулого проекту був показовий випадок дискримінації пацієнта, коли лікар під час його обстеження, дізнавшись, що той має ВІЛ-статус, відмовив тому у лікуванні. Довелося втручатися нашому юристу і роз’яснювати, що пацієнт має право на медичні послуги незалежно від свого статусу. Перемовини продовжувалися упродовж місяця і увесь цей час людина не отримувала належного лікування, − обурюється вона. − Перша реакція − бажання якомога скоріше випхати пацієнта з відділення, сказавши, наприклад, що немає вільних місць. І часто лише одного походу нашого соціального працівника до цього медичного закладу достатньо, щоб лікар змінив свою думку. І перше, що робиться, − йому надають необхідну та доступну інформацію про лікування таких хворих.
Лікарів, які дозволяють собі дискримінацію щодо інфікованих хворих, на сьогодні таки ще вистачає. Саме на таких медиків, передусім, і спрямована програма RESPEKT. Їх навчатимуть не лише тому, як контактувати із ВІЛ-інфікованими, а й максимально доноситимуть інформацію про заборону розголошення статусу пацієнта.
Утім, зазначають організатори проекту, торік було й таке, коли лікарів доводилося вмовляти, аби ті не ігнорували навчання. Цьогоріч сподіваються, що медичні працівники самі виявлятимуть бажання вчитися.
Перші тренінги для черкаських лікарів розпочнуться вже з квітня. Завершиться проект в листопаді.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x