Студенти ЧДТУ знайомилися з історією головних уборів наречених Черкаського краю

Студенти ЧДТУ знайомилися з історією головних уборів наречених Черкаського краю

Нещодавно до першокурсників спеціальності «Історія та археологія» освітньої програми «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» Черкаського державного технологічного університету, на запрошення завідувачки кафедри історії та права Ірини Стадник, з  цікавою лекцією та майстер-класом завітали майстрині народного мистецтва, авторки проєкту з дослідження та відтворення головних уборів наречених Черкаського краю ХХ століття- ГО «Метелики в голові» Олена Афанасенко та Олена Почтарьова.

 

Майстрині прагнуть не лише дослідити, відтворити та зберегти нематеріальну культурну спадщину, а популяризувати її серед молоді, донести до сучасників важливість передачі від покоління до покоління знань про народне мистецтво, його самобутність і цінність, вмінь та навичок, що є необхідною умовою для збереження культурного розмаїття у сучасному світі.

Ініціаторки проєкту «Метелики в голові»  показали студентам фотографії вбраних у традиційний одяг наречених із різних куточків Черкащини, поділилися знаннями про особливості українського строю та уборів, притаманних для окремих регіонів. Олена Афанасенко та Олена Почтарьова розповіли молоді, як захоплення –  створення вінків за традиційними технологіями втілилося у проєкт громадської організації «Метелики в голові» з дослідження та відтворення весільних головних уборів наречених ХХ століття на території Черкаської області.

Наразі авторки проєкту здійснюють експедиції населеними пунктами області, збирають власну колекцію автентичних головних уборів наречених краю, давніх весільних фото наречених у вінках та строях з локальними ознаками, створюють репліки весільних вінків Черкаського краю та України, закарбовують різні способів квітчання наречених.

Наприкінці надихаючої зустрічі майстрині продемонстрували техніку створення восковиць –  елементів автентичних вінків, запропонували охочим власноруч спробувати впоратися з восковими прикрасами, показали як правильно вдягати весільний вінок та як заміжні молодиці привабливо покривали голову наміткою.

– Культурна спадщина виконує надзвичайно важливу роль у формуванні ідентичності кожної окремо взятої громади та особистості, є визначальною для самоусвідомлення та самоствердження себе як народу і нації. Вміння відтворювати зразки народного мистецтва є похідним від його збереження та запорукою подальшого розвитку, –  зазначила майстриня Олена Афанасенко.

 

За інформацією пресслужби ЧДТУ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x