Тренінг на тему участі внутрішньо переселених осіб у виборах відбувся в Черкасах

Тренінг на тему участі внутрішньо переселених осіб у виборах відбувся в Черкасах

Дводенний тренінг для громадських активістів, журналістів, представників органів влади та всіх зацікавлених осіб з питання забезпечення політичних прав внутрішньо переміщених осіб в Україні завершився вчора у Черкасах. Учасники та викладачі працювали над пошуком можливих способів вирішення проблеми участі переселенців у виборах. Адже поки що вихідцям зі східних областей складно вдається реалізувати своє виборче право на новому місці проживання. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Учасник тренінгу Олександр Лавриненко переїхав до Черкас із Донецька і зараз очолює черкаську «Спільноту біженців з Донецька та сходу України», до якої входять понад 600 осіб. За його словами, значна частина вихідців зі східних областей намагаються брати активну участь у громадському житті, щоправда, є й категорія людей пасивних. Активіст розповідає:

– У 15 році я подавав свою кандидатуру на вибори депутатів міської ради. Як кандидат я зміг зареєструватися, а голосувати не зміг. ВПО не мали права на голосування. Для нас цей тренінг актуальний, тому що зараз ми є ніде: не можемо брати участь у виборах на своїй малій Батьківщині, і так само не можемо голосувати на новому місці проживання. Чому? Адже ми громадяни України.

Ще одна учасниця тренінгу – переселенка з Донецька Анна Тарапата. Громадська діячка очолює благодійний фонд «Анна», який збирає допомогу для нужденних та працює над захистом прав жінок. У Черкасах активістка запровадила соціальний проект «Шлях до нової себе», який має на меті реабілітацію жінок, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. На її думку, тренінг необхідний для того, щоб стимулювати ВПО брати активну участь у громадському та політичному житті.
https://novadoba.com.ua/wp-content/uploads/2017/03/1490802848_img_0257.jpg
Микола Нілов, тренер проекту, пояснює проблеми голосування ВПО: «Люди не можуть голосувати ані на рівні округу на виборах народних депутатів, ані на виборах місцевої влади. У законодавстві ще немає повного визначення процедури голосування для ВПО. Людина не внесена у реєстр виборців, а щоб її внесли в список, потрібно пройти чимало передумов, серед яких і офіційна реєстрація місця проживання. Тобто, право участі у виборах не забезпечує держава».

Яна Когут, тренерка Міжнародної фундації виборчих систем, зазначає, що зараз внутрішньо переміщені особи мають правові перешкоди при голосуванні на 50 % виборів: за мажоритарного народного депутата та за місцеву владу. Норми законодавства, розроблені у мирний час, зараз не реалізують повністю право цих людей на голосування. Тож під час тренінгу обговорюють міжнародний досвід – як інші країни вирішували питання виборчих прав для ВПО в аналогічних випадках.
Тренінг на тему участі внутрішньо переселених осіб у виборах відбувся в Черкасах
– Через це проходила Грузія, Македонія, Боснія та Герцеговина. Є міжнародні нормативи, які регламентують вирішення цієї проблеми і їх ми надаємо учасникам тренінгу, намагаючись показати їм можливі вирішення. Крім того, ми наголошуємо, що важливим у вирішенні цього питання є активність власне ВПО у громадсько-політичному житті, – наголошує тренерка.

Довідково: Заняття є завершальним етапом циклу тренінгів. Перед цим подібні навчання відбулися у Полтаві, Вінниці, Львові, Одесі та Кропивницькому. Загалом проект охопив 10 міст України. До Черкас приїхали охочі навчатися із Київської, Черкаської та Чернігівської областей.

Організатори тренінгу – Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) за підтримки Посольства Великої Британії. Аудиторія навчань: журналісти, які висвітлюють проблеми внутрішньо переміщених осіб (ВПО), внутрішньо переміщені особи, представники органів місцевої влади і громадські організації, які працюють із ВПО».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x