У Черкасах обговорили стан надання паліативної допомоги

У Черкасах обговорили стан надання паліативної допомоги

Черкаський центр паліативної допомоги функціонує понад чотири роки. У межах вебінару з циклу «Паліативна допомога – право кожного!» завідувач Максим Босенко розповів про комплекс заходів щодо покращення якості життя пацієнтів, які здійснюють в області.

Ефективна паліативна допомога – це комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг, що надають не лише пацієнту, а й членам його родини. У Програмі медичних гарантій на 2021 рік, як і в минулому році, є два пакети послуг – «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

– В області функціонує 14 закладів, які уклали договори на пакети з Національною службою здоров’я України. Вона оплачує саме медичний аспект паліативної допомоги. Згідно з визначенням ВООЗ, це симптоматична терапія, полегшення болю та інша допомога, що спрямована на підтримку чи поліпшення якості життя хворих, – пояснив Максим Босенко.

Серед вимог до закладів, які надають паліативну допомогу за договором, є обов’язкове забезпечення кисневої або респіраторної підтримки. Адже цієї послуги потребують: пацієнти з респіраторними захворюваннями, онкохворі з метастазами в легенях, неврологічні хворі та люди з бічним аміотрофічним склерозом.

– Медичний персонал повинен вміти працювати з індивідуальним концентратором кисню, відсмоктувачем біологічних рідин і надавати допомогу стомованим хворим. Також важливо, щоб фахівці проводили зондове харчування, здійснювали обробку й догляд за пролежнями пацієнтів, – зазначив фахівець.

Очільниця дитячого благодійного фонду «Подаруй дитині світ» Світлана Федорова зауважила, що мета проєкту – підвищити рівень надання паліативної допомоги невиліковно хворим пацієнтам з обмеженим прогнозом життя, шляхом проведення тренінгів з основ паліативної допомоги. Цикл становить 10 вебінарів, які триватимуть до 17 грудня.

Переглянути конференцію можна за лінком https://fb.watch/9vqFUvtzXv/ 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x