Про похолодання на Черкащині в останні дні березня 2017 року

Про похолодання на Черкащині в останні дні березня 2017 року

У ніч проти 31 березня на Черкащині виявилась найбільш холодною із початку місяця. Після попередньої дуже теплої ночі із температурою +3−+8°, внаслідок затоку холодного повітря із північного сходу, в області різко знизилась температура та спостерігались морози інтенсивністю у повітрі -1-6°, на поверхні грунту -4-7°, на висоті 2 см -6-9°. Їх тривалість становила від 5 до 12 годин. Найбільш низькою температура була в Черкасах. Про це повідомляють у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Такі температури стали першим випробовувань для озимих культур весною, насамперед, для ріпаку, який найбільш чутливо реагує на їхнє коливання. Проте небезпека створювалась лише на окремих площах центральних районів області, зокрема Черкаському, де інтенсивність морозу становила -9° (на висоті 2 см), тривалість − до 9 годин. На більшості ж площ, через значно вищі температури, небезпеки для посівів не створювалось.

Для ранніх ярих, в яких сходи не з’явились, а насіння лежить в землі, небезпеки не було. Відсутня небезпека і для плодових, у яких відмічається набухання та розгортання бруньок, тобто фази розвитку стійкі до морозів.
За науковими дослідженнями, озимі після відновлення вегетації можуть пошкоджуватись морозами -8-10°. Проте, особливо небезпечні повернення морозів у період цвітіння – початок плодоношення. Наприклад, ярі зернові у фазі сходів витримують до мінус 8°, у фазі трубкування − мінус 3°, а при цвітінні − лише мінус 1-2°. Найбільш від їх дії потерпають теплолюбові культури (кукурудза, просо, картопля, овочеві) та плодові в період цвітіння і формування зав’язі, критичною для яких є мінус 0,5-2°.

За прогнозом синоптиків, початок квітня відзначиться інтенсивним потеплінням на фоні відсутності дощів. Температура повітря вночі сягатиме +6−+11°, вдень +17−+22°. Проте вже з 6 квітня характер погоди почне змінюватись − зросте ймовірність дощів, а 9-10 квітня відчутно знизиться температура − вночі до 3° тепла -3° морозу, вдень до 3-9° тепла.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x