Якою буде погода на Черкащині в квітні

Якою буде погода на Черкащині в квітні

Квітень – пора, коли весна набирає силу, місяць найбільш інтенсивного наростання тепла. У формуванні погоди в квітні значну роль починає відігравати сонячна радіація. Завдяки збільшенню висоти сонця (до 40-50°) і тривалості світлового дня (з 12 год. 58 хв. до 14 год. 43 хв. впродовж місяця) значно збільшується приток сонячної енергії, тому середній температурний фон квітня зростає на 8° у порівнянні з березневим.
Різний характер атмосферних процесів обумовлює різну погоду квітня. Так, північні циклони приносять затяжні дощі, іноді – снігопад, в окремі ночі – заморозки. При антициклонах – переважає тепла і суха погода, часті суховії, про це повідомляють в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Стійкий перехід середньодобової температури через +5°, з яким відновлюється вегетація холодостійких рослин відбувається в області, зазвичай, 3 квітня, а через +10°, коли відновлюють вегетацію теплолюбні рослини – 24 квітня.
За прогнозом синоптиків, квітень очікується теплим та з опадами в межах норми. Середньомісячна температура повітря прогнозується +10,5º (при нормі +9º), кількість опадів – 39 мм (при нормі 44 мм).
При цьому, в першій половині місяця можливі 1-2 «хвилі холоду» та заморозки до 3-5º. Інтенсивність тепла в окремі дні може досягати +20-+23º. Найбільш суттєві дощі пройдуть всередині місяця зі зміною погоди на більш теплу, на початку та наприкінці місяця опадів буде мало.

Стійкий перехід температури через +8º, з яким пов\’язано закінчення опалювального сезону, можливий в другій половині першої декади місяця.
Зважаючи на прогноз погоди, сівбу ранніх зернових та зернобобових сільгоспкультур краще провести до 6-8 квітня, після 12-14.04 провести сівбу цукрових буряків, а з 16-18.04 приступити до сівби теплолюбних, кукурудзи.
В другій половині місяця, внаслідок високого температурного фону та практично відсутності опадів, можуть створитися умови для високого і надзвичайного класу пожежної небезпеки у лісах та торфовищах області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x