У день народження режисера Сергія Проскурні на сцену Черкаського театру Шевченка повертається «Елеонора»

У день народження режисера Сергія Проскурні на сцену Черкаського театру Шевченка повертається «Елеонора»

Після понад шестирічної перерви, 28 листопада, у день народження режисера-постановника, видатного українського митця Сергія Проскурні, моновистава «Елеонора» повертається на рідну сцену.

 

 

«Елеонора» – монодрама за п’єсою Ґіґо Де Кьяра, на постановку якої Сергій Проскурня надихнувся після перегляду вистави Романа Віктюка «Елеонора. Остання ніч у Піттсбурзі»,  про неймовірні миті життя всесвітньовідомої італійської актриси Елеонори Дузе.  На черкаській сцені душу найпопулярнішої акторки Італії, яка виросла на театральних підмостках, зігравши першу роль в чотирирічному віці, проникливо оголює перед  глядачами народна артистка України Тетяна Крижанівська.

– Ідея здійснити постановку моновистави для Тані Крижанівської з’явилась в мене ще під час роботи над «Фердидуркою», у 2004 році. Таня настільки сміливо, навіть відчайдушно кидалась у «театральний бій», настільки цікаво втілювала образ школярика – хитренького, підступненького пацанчика, що відірвати від неї очей було важко. А як виявити режисерську вдячність? Дуже просто – придумати для актриси ще одну роль, але таку, таку… щоби на розрив аорти! – розповідав Сергій Проскурня.

 

 

Загалом Сергій Владиславович мріяв про моновистави для кожного актора Черкаського театру Шевченка, адже фестивалі «One man plays» мають неймовірний успіх у багатьох країнах світу.

Від прем’єрного показу 19 листопада 2012 року «Елеонора» Сергія Проскурні вражала не лише черкаську публіку, а й глядачів «X Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості імені Марії Заньковецької» у Ніжині в 2014 році, столичних театралів у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка в 2017 році, на Міжнародному театральному фестивалі моновистав «Чернігівське відлуння-3» 2018-го року в Чернігові, на міжнародному театральному фестивалі «Золотий лев – 2019» у Львові…

 

 

28 листопада о 17:00 «Елеонора» вперше зустрінеться віч-на-віч з глядачем без свого театрального творця…

 

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x